Saga Becker: ”Mycket roligare att skriva om sex än att ha det”

Ger ut erotiska noveller – och hyllar normbrytande tv-serien ”Pose”

avTorbjörn Ek

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Saga Becker.

Hon har tagit paus från skådespelaryrket.

Nu jobbar Saga Becker heltid med skrivandet – och snart kommer hennes första erotiska novell.

– Det är mycket roligare att skriva om sex än att ha det, säger hon och skrattar.

Saga Becker, 29, har tagit paus i skådespelandet.

I stället reser hon runt i Sverige och håller föreläsningar, men framför allt satsar hon på författarskapet. I juli släpps boken ”Hetare”, en antologi med erotiska noveller för unga vuxna där hon medverkar som författare.

– Det är svårare än vad man tror. Man ska ju skriva för att nån ska bli upphetsad så man får inte spara på krutet. det är ändå en utmaning tänker jag, att med ord förföra någon, säger Saga.

”Erotik är sjukt underskattat”

– Men det är väldigt kul, ibland är det mycket roligare att skriva om sex än att ha det. Erotik är sjukt underskattat, säger hon och skrattar.

Samtidigt jobbar hon på en roman.

– Den här novellen får väl ses som en försmak till vad som ska bli romandebuten, säger hon utan att avslöja fler detaljer.

För det är inte därför hon vill prata med Nöjesbladet.

Sen hon vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2015 har Saga Becker blivit en av Sveriges mest kända transpersoner. Därför vill hon använda sin plattform för att lyfta andra förebilder. Och just nu kan hon inte sluta prata om tv-serien ”Pose” som streamas på HBO Nordic.

Hyllar normbrytande serien ”Pose”

– Det har blivit fel så många gånger förut. Senast till exempel filmen ”Stonewall” som ju blev så usel så det skapade kaos. Men här är det inte så. ”Pose” har fått till en så himla stor mångfald i casten, som är helt fantastisk, säger hon.

”Pose”, är skapad av Ryan Murphy som tidigare legat bakom bland annat ”Glee” och ”American horror story”. Den nya serien har skapat historia genom att ha fler transpersoner i huvudrollerna än någon serie någonsin i amerikansk tv-historia.

– Det här visar på att det går att göra bra drama utan att det ska vara smalt, det här är nytänkande. När de gjorde ”Danish girl” med Eddie Redmayne i huvudrollen motiverades det med att de inte lyckades hitta någon transperson som kunde göra rollen. Men ”Pose” visar att det går. De försökte bara inte, säger Saga Becker.

”Visar verkligheten”

Varför tror du att det dröjt tills nu innan en sån här tv-serie blivit verklighet?

– Jag tror att folk har varit rädda för att det ska vara för smalt. Men det här är inte smalt alls. Det angår alla.

Vad är det du har saknat tidigare?

– Mångfalden. Även i serier som ”Queer as folk” och ”L word” har allt hela tiden handlat om rika vita medelklasspersoner. Här får vi se verkligheten, personer som är fattiga och inte vet hur de ska överleva dagen. Det är befriande.

Och Saga Becker har inte helt lämnat skådespeleriet. I höst medverkar hon i radioteater och hon skriver också på en ny kortfilm och en monolog som hon planerar att framföra själv.

ARTIKELN HANDLAR OM