Jan-Olov Andersson

Årets ”På spåret”-säsong känns lite vassare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Årets ”På spåret” känns aningen vassare än förra säsongen.

Lite fler A-kändisar, något färre journalister.

Skidkungen Johan Olsson och komikern och skådespelaren Peter Magnusson i par med succéförfattarna Denise Rudberg respektive Martina Haag känns som två spännande tävlingspar.

Att Kristin Lundell/Johan Hilton (segrare) och Kalle Lind/Isobel Hadley-Kamptz gjorde upp om segern förra säsongen är inte mycket att säga om, de var helt enkelt bäst. Tabellen ljuger aldrig.

Självklart att de skulle vara med igen. Inte minst Kalle Linds underfundiga utläggningar ser man fram emot.

De 2,7 miljonerna tittare, upp med 200 000 i snitt från säsongen innan, hann givetvis lära känna dem längs vägen. Men innan ”På spåret”-säsongen drog igång, var de nog mest kända bland dem som har ovanligt bra koll på populärkultur.

Vill inte ha fler filmfrågor

Det hade inte skadat om den enorma skaran tittare hade haft några fler namn redan från början som de hade känt till, som de så att säga hade engagerat sig i redan innan säsongen drog igång.

Därför är det lätt att förstå att man åter bjudit in paren Anne-Lie Rydé/Ronny Svensson och Sigge Eklund/Malou von Sivers. De är välkända, på olika sätt, inom olika breda kretsar, hade bra kemi och var roliga i både med- och motgång.

TV 4:s filmexpert Ronny Svensson berättade under pressträffen att han verkligen inte såg fram emot fler filmfrågor i år. Det gick ju inte så bra sist med dem…

Högre kändisfaktor

Annars har antalet kulturjournalister minskat, till förmån för några riktiga A-kändisar.
Skidåkaren Johan Olsson, en av de bästa landet har haft, var en överraskning, idrottsmän har inte så ofta varit representerade i ”På spåret”. Han och succéförfattaren Denise Rudberg tror jag blir ett kul par.

Samma sak med Peter Magnusson och Martina Haag. Ett pratglatt par, med all säkerhet.
Pensionerade (?) filmregissören Marianne Ahrne, det var åtminstone länge sedan 77-åringen gjorde film, och komikern/programledaren Anders ”Ankan” Johansson är också ett högst oväntat par. Blir också trevligt att låta lite östgötska höras i programmet…

Aftonbladets rookie kan vinna

Tänkbar vinnare?

Jag utfärdar varning för Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin. Hon med erfarenhet från Aftonbladets morgon-tv och radion, han journalistprisvinnare och något av en legendar på Sveriges Radio.

Han är nog en av de mest allmänbildade journalister jag stött på genom jobbet genom åren. En rolig fan, också. Och som han sa till mig på presskonferensen:

– 30 års åldersskillnad. Det är bra, hon kan nog all musik som jag inte har en aning om.

Helt fel att behålla ”Listan”

Tyvärr är momentet ”Listan” kvar. Helt fel, tycker jag.

– Det som jag utnämnde till succé redan innan säsongen hade börjat sändas, säger Kristian Luuk och skrattar. Han kunde ju inte veta att det skulle bli så utskällt när programserien spelades in. Och bryr sig inte.

– Ge det en chans till, vi har filat lite på det momentet, säger han.

Artisterna är bra mix av artister som är etablerade - Peter Jöback, Malena Ernman, Danny Saucedo - och nya namn som miljonpubliken i tv-sofforna inte visste att de ville lyssna på, namn som Dennis Lyxzén eller Jennie Abrahamson. Och så proggveteranen Ola Magnell, den nog mest oväntade sångaren.

Publisert:

LÄS VIDARE