Ingvar Oldsberg är död – blev 76 år

Tv-legendaren somnade in efter kort tids sjukdom

Ingvar Oldsberg är död.

Han blev 76 år.

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom”, skriver familjen i ett uttalande.

Ingvar Oldsberg är död.

Den folkkära tv-legendaren somnade in under torsdagen, något familjen skriver i ett meddelande.

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen i ett meddelande som undertecknas av särbon Maria Sandeblad och barnen Staffan, Karolina och Viktoria Oldsberg.

Ingvar Oldsberg har länge kämpat med sviktande hälsa och så sent som i höstas tvingades han ställa in sin medverkan när ”Bingolotto” firade 30 år med en stor jubileumssändning. Smärtorna var helt enkelt för stora.

Ingvar Oldsberg.
Ingvar Oldsberg.

”Aldrig något groll”

Björn Hellberg är sorgsen efter dödsbudet.

– Det var inte alldeles oväntat, jag har haft kontakt med honom fortlöpande och visste att han inte var stadd vid god hälsa. Ändå känns det naturligtvis som en chock när man hör det så här, säger han till TV4.

– Vi samarbetade ju i många många år. Vi började tidigt, ’73 och gjorde väldigt många år tillsammans, en väldigt många program. Bland annat ”På spåret”, det allra sista tv-jobbet var 2016 i ”Sverigequizet” i TV4 och då märkte man att han börjat ansättas av sjukdom tyvärr men då kunde man ändå inte ana att det var så illa ställt som det nu uppenbarligen var.

– Vi hade aldrig något groll och grälade aldrig under alla års samarbete.

Ingvar Oldsberg kämpade med hälsan

Ingvar Oldsberg hade länge problem med ryggen, höfterna och knäna och kunde knappt ta sig ut ur bostaden i centrala Göteborg.

– Jag har gått på kryckor i ungefär en och en halv månad och är bara inomhus. Därför kan jag inte vara med i ”Bingolotto”, det går inte. Jag kommer inte ut ur lägenheten, sa han då till Aftonbladet.

– Jag har artros i båda knäna och i höfterna och sedan är det också det här med ryggen. Men jag måste byta ut båda knälederna och höfterna, det är i alla fall vad man har sagt. Det blir fyra olika operationer och det tar väl sin tid. Men man får väl börja med en grej och jobba sig igenom det och sedan blir det rehabilitering. Det blir höger höft till att börja med och så får vi se om det blir bättre. När det kommer till ryggen är de ju rädda att diskbråcken och alla nerver kan leda till förlamningar. Nervositeten för att det ska hända något när de går in kanske gör att de är lite avvaktande.

Ingvar Oldsbergs karriär

Ingvar Oldsberg började sin bana som sportjournalist och fotbollskommentator. Sedermera gled han in på underhållning och ledde bland annat ”Bell och Bom” tillsammans med Fredrik Belfrage och ”Oss skojare emellan”.

I början av 90-talet hade han ”Oldsberg för närvarande” som gick i fem år.

Fick hederspris

Ingvar Oldsbergs stora arv till den svenska tv-historien är utan tvekan frågesportprogrammet ”På spåret” som hade premiär 1987. Det ledde han till 2009 innan Kristian Luuk tog över som programledare.

Mellan 2014 och 2017 var han programledare för ”Bingolotto” innan han fick sluta under omskrivna former.

2012 fick Ingvar Oldsberg Hederspriset på Kristallen.

Ingvar Oldsberg efterlämnar särbon Maria Sandeblad och barnen Staffan, Viktoria och Karolina.

Han blev 76 år.

CHATT: Så minns vi Ingvar Oldsberg

Den folkkäre programledaren Ingvar Oldsberg är död.

Här kan du dela med dig av dina tankar och känslor kring hans bortgång.

Skriv inlägg
 • Det var mycket tråkiga nyheter!

  Vilken varm människa du var och vilken härlig personlighet du hade Ingemar! Många härliga skratt du bjudit på, många fina minnen du lämnar efter dig!

  Framför allt Tipsextra, där satt man som gjuten! Som sportjournalist är du bland dom främsta i min generation!

  Tack för allt Ingemar, vila i frid ❤️! Mina tankar går till din familj ❤️!

  Affe
 • Matilda Andersson

  Tack för alla hälsningar och hyllningar. Nu stänger vi chatten för den här gången.

 • Tack Ingvar för dej.....minns härliga dagar med Allsång i Gräfsnäs där du va conference....ditt besök här i Kvarnabo med Björn då vi träffades vid inspel. av vinjett till "på spåret"....du finns i mitt/våra hjärtan för alltid 🙏♥

  Lena Flodström
 • Fin värme, humor och glimt i ögat. Genuint intresse för människor. Tack för tevehistoria! Vila i frid Ingvar!

  Carina Tyskbo
 • Fick äran att träffa och prata med Ingvar när han och hans dotter åt lunch i London för många år sedan. En vänlig och mycket trevlig man.

  Angie
Publisert:

LÄS VIDARE