Bo Sundström om alkoholen: ”Skruvat åt kranen ordentligt”

Kärleken fick nyblivne 60-åringen att lägga om sina vanor

Bo Sundström.
Bo Sundström.

Bo Sundström har precis fyllt 60 och Bo Kaspers Orkester hälften så mycket.

Frontmannen är i bättre form än någonsin – och det tack vare kärleken Kristina som bland annat ifrågasatte hans alkoholvanor.

– Jag har skruvat åt kranen ordentligt och lever ett mycket mer aktivt och fysiskt liv.

Den tillbakalutade, coola katten Bo Sundström, frontman och sångare i Bo Kaspers Orkester, fyllde 60 år i helgen. Dessutom är det 30 år sedan bandet bildades så det finns all anledning att möta upp den glade Pitebon.

Aftonbladet träffar Sundström på Musikaliska Akademien vid Nybroplan i Stockholm. Här repeterar gruppen och de ska så småningom hålla en rad julkonserter i de anrika lokalerna där de bland annat ska framföra en serie nyskrivna jullåtar som också ska släppas på skivan ”I denna mörka vintertid”.

Att fylla år är inget Bo Sundström tycker är märkvärdigt.

– Det är jättekul att fira andra, men jag tycker det är jättejobbigt att bli firad. Det är ingen åldersnoja, jag har tyckt så sedan jag var barn. Trots att jag är artist så gillar jag det inte, säger han och skrattar högt.

”Jag är i toppform”

Att tackla själva åldrandet går bra. Mycket tack vare att det inte är så åldersfixerat i musikbranschen.

– I det här yrket tänker man inte så mycket på ålder. Du jobbar med människor som är unga och äldre, det är så stort åldersspann. Filosofiskt vet jag att vi har en stund på jorden som man ska ta vara på. Men jag använder mer åldrandet som rekvisita i en text.

– Jag har inte heller någonsin varit i så bra fysisk form som jag är nu. Jag är i toppform och springer en mil i veckan och det har jag aldrig har gjort tidigare.

Vad är anledningen till detta?

– Fjällan, haha! Jag har träffat en underbar kvinna sedan fem år tillbaka som är sportig, gillar natur och uteliv och är klok och smart. Kristina är gammal journalist som har skolat om sig till sjuksyrra. Men hon är skitsportig så jag hade inget val.

Så du är medberoende motionär nu?

– Ja, det var bättre än att hon blev medberoende alkoholist. Hon undrade lite över mitt sätt att leva, men det har blivit mycket bättre sedan vi träffades och det har gjort att jag mår förbaskat mycket bättre fysiskt.

Gjorde slut - blev ihop igen

Var det så att du drack lite för mycket?

– Det gör alla, jag också. Det är en sådan grej som kommer med yrket. Man har ändå klarat sig hyfsat får jag säga. Men kommer det någon utifrån och säger ”vad fan gör du?” och framförallt får ut en att börja springa så mår man bättre.

Är det bibehållen alkoholkonsumtion och så har du adderat löpning?

– Jag har skruvat åt kranen ordentligt och lever ett mycket mer aktivt och fysiskt liv. Jag känner mig mycket friskare och sundare nu.

Du och Kristina var tydligen ett par redan i unga år?

– Jäklar vad ni har koll. Vi var tillsammans i ett halvår 1987, men det funkade inte då. Sedan gick ett liv och så träffades vi. Vi hade stött ihop under åren och det är jävligt skönt att träffa någon som känner en sedan tidigare och vet vem man är och som man inte behöver förklara så mycket för. Vi är dessutom jämngamla och det är skönt. Jag tycker hon är världens sötnos, men hon fattar inte vad jag menar. Hon säger ”du ser nåt som du såg då”, men nej, jag ser vad jag ser nu, svarar jag.

”Så mycket bättre” en tankeställare

Förutom Bo Sundströms nya sunda och lyckliga liv fyller som sagt även Bo Kaspers Orkester 30 år.

– Skivbolaget vill gärna att man hittar på någonting extra, vi gjorde en grej när vi fyllde 20. Men vi sa att vi struntar i det i år.

Sundström förklarar att han är en bandkille, men att han i samband med ”Så mycket bättre” nådde en insikt.

 – Jag står gärna längst fram, men det är fantastiskt att vara med i ett band. När jag var med i ”Så mycket bättre” med Lill Lindfors, Ulf Dageby och Titiyo var det första gången som jag faktiskt satt och funderade på att jag nog är någon typ av artist och inte bara en bandmedlem. Jag har alltid tyckt att jag är en som sjunger, men jag fick en insikt och jag kände mig stolt och rak i ryggen. Och i grunden är det väl så att jag tycker det är väldigt kul att synas.

Du säger att du är en bandkille, men du har ju gett ut soloskivor?

– Men det är mer något som måste ut. Istället för att skaffa mig en älskarinna så släpper jag solomaterial. Haha!

Spelat in första julskivan

Du sa i en intervju i Aftonbladet 2005 att det har varit mycket bråk och tjafs under åren?

– Ja, men i proportion till att vi har hållit på i 30 år och att det är ganska känsliga situationer när man ska skriva låtar tillsammans så tycker jag att det har både varit värt det – och inte så farligt om man slår ut det över tid. Sedan har de senaste tio åren varit helt fantastiska.

Och nu blir det julskiva och julkonserter?

– Vi kom på att vi inte har gjort någon julskiva, så vi satte oss ned och sa att nu ska vi skriva tio nya jullåtar, säger Sundström och spelar en mycket Bo Kasper-doftande jullåt på pianot.

– Det låter väldigt eget, en del är lite sorglig och en del är lite rolig. Vi kör också en del låtar med stor orkester och stråkar och det ska vi göra här på Musikaliska.

Bo Sundström spelar med Bo Kaspers orkester 2020.
Bo Sundström spelar med Bo Kaspers orkester 2020.

Bo Sundström om...

… att ställa upp i Melodifestivalen:
– Vi har faktiskt fått frågan och jag tycker det skulle vara spännande att vara med för att se hela maskineriet. Dessutom är det så att om vi skulle vara med och det skulle gå dåligt skulle vår karriär knappast rasera och skulle det gå bra skulle det knappast förändra något heller. Det lockar mig lite. Svaret är nog kanske.

… att kämpa för att inte sjunga på Pitemål:
– Det är tyvärr så att jag måste sjunga lite ”finare” eller hur jag ska uttrycka mig. Jag tror anledningen är att folk ska höra vad jag sjunger och inte hur jag sjunger. Det är egentligen bara skåningar som kan sjunga på dialekt, inte ens göteborgare kan det längre. Däremot är jag noga med att inte ta bort Pitemålet när jag pratar mellan låtarna.

… nya singeln ”Sov”:
– Jag satt och spelade och så kom min fjälla hem. Kinna jobbar inom sjukvården och när hon hörde den sa hon ”du har ju skrivit en låt till oss!”. Då tänkte jag ”ja, det har jag”. Den handlar om någon som gör något större.

Publisert:

LÄS VIDARE