”Idol”-Daut: Man ska inte skämmas för att man är rom

Sover gott om nätterna efter stödet i TV4:s talangprogram

Daut Ajvaz är stolt över att vara rom – och tacksam över att TV4 låtit honom berätta om det i ”Idol”.

– Det är faktiskt jävligt häftigt att vara rom, det finns så mycket historia som folk inte vet om, säger han.

Han har hyllats av ”Idol”-juryn för sina framträdanden. Och i sociala medier har Daut Ajvaz, 18, hyllats för att han berättar om sin romska bakgrund.

– Jag har blivit lite som en förebild för yngre romer och barn. Det känns så bra att jag fått den här möjligheten att vara med i ”Idol” och ta upp det. Det är viktigt för mig.

Daut Ajvaz.
Daut Ajvaz.

Har du själv saknat en sån förebild?

– Alltså, jag har haft min mamma och pappa som förebilder och idoler när det gäller att bevara den romska historien, jag har mycket koll på grund av dem.

Daut Ajvaz är glad över att han fått utrymme i TV4:s talangtävling att berätta om sin bakgrund. För honom är det viktigt att förmedla att det är okej att vara rom.

Sover gott om nätterna efter stödet

– Det är helt normalt och man ska inte skämmas. Det är faktiskt jävligt häftigt att vara rom. Det finns så mycket historia som folk inte vet om. Många romer vet inte ens om att vi har en nationaldag, en romsk flagga, en nationalsång. Vi romer är ofta jättemusikaliska och det finns så många som sjunger, spelar instrument, dansar.

Har du mötts av mycket fördomar?

– Fördomarna har alltid varit där, men det finns fördomar om allt och alla. Så jag tycker verkligen att man inte borde skämmas för att man är rom. Du är människa, jag är människa, vi är exakt likadana.

Är det många som skrivit om det här till dig?

– Ja, det har varit väldigt många som är glada för det. Så det är nog anledningen till att jag sover så gott om nätterna och jag vaknar och mår så bra. Det känns jättebra, säger Daut Ajvaz med ett stort leende.

Första fredagsfinalen av ”Idol” sänds fredag 1 oktober 20.00 i TV4.

Publisert:

LÄS VIDARE