Mamma Mia

Stark premiär för Abba-festen – med Björn som oväntad överraskning

Av: 

Jan-Olov Andersson

”Mamma Mia! The party” i Göteborg.
”Mamma Mia! The party” i Göteborg.

NÖJE

Abba-festen är lika härligt livsbejakande som under de fyra succéåren i Stockholm.

Men det var säkert en once in a lifetime när Björn Ulvaeus oväntat dök upp på premiären och lät en av artisterna sjunga en av de nya Abba-låtarna.


Betyg: 4 av 5 plus

Mamma Mia! The party

Show på Rondo i Göteborg. Musik/sångtexter: Benny Andersson, Björn Ulvaeus, några med Stikkan Andersson. Story: Calle Norlén, Roine Söderlundh. Regi: Roine Söderlundh. Lär förmodligen spelas i åratal.


Alla längtar efter att festa loss. För den här showen kunde väl öppnandet efter att restriktionerna släppt, inte kommit lämpligare än bara några veckor efter att Abba släppt sina första låtar på 40 år.

På Tyrol i Stockholm blev det fyra år och över 800 föreställningar. Showen hann även ha premiär i London (och nyligen nypremiär), innan pandemin satte stopp för allt kul.

I Göteborg har man väntat och snickrat och byggt upp Nikos Taverna, så läckert gjord att det nästan känns som att vara på plats i den grekiska övärlden.

1 355 kronor kan låta dyrt, men det är väl ungefär vad en bra konsertbiljett och en hyfsad middag på krogen kostar. Här får man allt på en gång. Bra grekisk mat i flera omgångar, personal som både dansar och/eller sjunger, artister och musiker som uppträder överallt; i baren, i en fontän, mellan borden, på balkongen. Även trapetsartister. Och alla sjunger Abba, med musiker som låter lite som BAO om de vore grekiska folkmusiker.

Intrigen är enkel. Man kan säga att det är en uppföljare till filmen ”Mamma Mia!”. Kicki (Anki Albertsson) jobbade med den inspelningen i grekiska övärlden. Blev kvar där när hon blev kär i krogägaren Niko (Michalis Koutsogiannakis). Tog dit sonen Adam (Max Jansson), ett engångsligg från jobbet som reseledare på Mallorca. Han och Nikos dotter Konstantina (Sofie Gunnarsson) har blivit kära. Till Nikos och hans mors (Niki Kereklidou) förtret…

Alla känslor uttrycks genom Abba-sånger.

Kärleksparet har de otacksamma rollerna, de ska mest vara förälskade, där finns ingen humor. Medan Koutsogiannakis (ett kongenialt val av grekisk krogvärd), Albertsson och Sussie Erikssons restaurangchef efter många föreställningar har finslipat både Calle Norléns välskrivna skämt och är bra på att fyra av diverse roliga improvisationer.

Det är en härligt livsbejakande Abb-fest som pågår i nästan fyra timmar. Valuta för pengarna. Och som alltså på premiären blev lite mer, när Björn Ulvaeus gjorde oväntad entré. Han pratade ett par minuter, sågade skämtsamt sin egen text till ”Waterloo” och introducerade sedan en låt ”som ni inte kan sjunga allsång till”.

Ännu, ska vi väl säga. Gitarristen/sångerskan Mija Folkesson gjorde sedan en klockren version av ”Don't shut me down”.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

UNIK KARTLÄGGNING: Abbas alla miljarder

ÄMNEN I ARTIKELN

Mamma Mia

Benny Andersson

Björn Ulvaeus

Sussie Eriksson