Stellan Skarsgård vann – hyllas för tacktalet

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-06

Stellan Skarsgård, 68, vann en Golden Globe för sin roll i HBO-succén ”Chernobyl” under natten mot måndagen.

Från scenen tackade han Milos Forman och sin makeupartist – för att han fick ett par ögonbryn.

Stellan Skarsgård var nominerad i kategorin bästa manliga biroll för sin gestaltning av Boris Sjtjerbina, vice ordförande i Sovjets ministerråd vid Tjernobylkatastrofen 1986.

Strax efter 02 i natt ropades han upp som vinnare på galan i Los Angeles. Svenskens tacktal från podiet hyllas nu i sociala medier.

Först tackade han svenske Johan Renck och amerikanske Craig Mazin för manuset. Sedan började han skoja om sina ögonbryn och gav särskild credit till makeupartisten Daniel Parker.

Milos Forman sa till mig för många år sedan: ”Stellan, jag har sett så många filmer med dig men jag kommer aldrig ihåg ditt ansikte!”

– Och jag insåg att det var för att jag inte har några ögonbryn. Ingen kan se om jag är arg eller överraskad. Det är inte som Colin Farrell – du kan se om han är arg på tre mils avstånd. Så till den här filmen gjorde Daniel Parker ett par ögonbryn åt mig och...

Stellan Skarsgård avslutade inte meningen. Han höjde handen med statyetten i luften och mottog publikens jubel.

I fjol lyckades sonen Alexander Skarsgård kamma hem en Golden Globe för sin roll i tv-serien "Big little lies".

– Det är kul att komma lite i paritet med Alex, har Stellan Skarsgård tidigare sagt.

Det Johan Renck-regisserade kärnkraftsdramat ”Chernobyl” vann även kategorin bästa miniserie.

Förutom Stellan Skarsgård fanns en svensk vinstchans i kategorin bästa filmlåt. Stockholmsbördige musikproducenten Ilya Salmanzadeh är en av låtskrivarna bakom Beyoncés hit ”Spirit” som finns med på soundtracket till nyversionen av ”Lejonkungen”. Kategorin vanns av Elton John och Bernie Taupin för ”I’m gonna love me again” i filmen ”Rocketman”.

Den brittiske komikern Ricky Gervais ledde Golden globe galan för femte och sista gången. I sin inledningsmonolog drog han sig inte för att skämta om något och uppmanade bland annat de närvarande att inte hålla politiska tacktal eftersom de ”tillbringar mindre tid i skolan än Greta Thunberg”.

LÄS VIDARE