Christer Sjögren

Christer Sjögren fyller 70 år – här är hans hälsning till fansen

Dansbandskungen i stor intervju om coronakrisen, Vikingarna, karriären och kärleken till hustrun Birgitta

Av: 

Hans Shimoda

Anna Shimoda

NÖJE

Idag, måndag, fyller Christer Sjögren 70 år.

Men dansbandskungen får inte fira födelsedagen med barnbarnen på grund av coronakrisen och medger att han dessutom är rädd för att bli smittad.

– Det är klart. Oberörd är man inte, säger han till Aftonbladet.

Vikingarnas folkkäre frontman Christer Sjögren fyller 70 år i dag, måndag. När Aftonbladet ringer upp för att gratulera tackar han så hjärtligt – men tystnar för ett ögonblick när vi frågar hur det känns att fylla jämnt.

– Ja, vad ska man säga… Jag börjar väl vänja mig, men det känns allt lite konstigt med den där sjuan. Jag föredrar nog sexan, säger han skrattandes och fortsätter:

– Som så många andra känner jag mig inte så här gammal. Men det är bara att inse att nu är det så här. Man får ta det. Någon åldersnoja tycker jag inte att jag har, jag är realistisk. Jag är frisk och jag äter inga mediciner och får hålla på med det jag tycker om. Det känns bra ändå.

Christer Sjögren.

Vad önskar du dig mest av allt?

– Det första jag tänker på när ni ställer den frågan är bort med coronakrisen så folk får leva ett vanligt liv igen! Man värdesätter verkligen livets ljuspunkter nu och inser hur bra man har det. Bara man får vara frisk, leva ett bra liv tillsammans, ha mat för dagen och jobba lite så begär jag inte ett dugg mer.

Hur ska födelsedagen firas med tanke på rådande coronatider?

– Det är ju det som ställer till det lite grann. Jag hade i och för sig inte tänkt göra någon jätteapparat av det här och som de flesta så gör man det en gång i livet och det är när man fyller 50 år. Då hade jag en riktigt stor baluns! Men jag hade tänkt fira tillsammans med några vänner inom mitt musikaliska liv. Tanken var att de skulle göra något med mig och min fru, men det går inte nu. Man får gilla läget.

Det blir med andra ord lite födelsedagsmys hemma med frugan?

– Precis! Det blir en hemmakväll med god mat och dryck. Det får det absolut bli.

Christer Sjögren återförenades med Vikingarna i ”Bingolotto” i fjol.

Tror du att hon kommer överraska dig på något sätt?

– Ja, så blir det nog. Det skulle jag tro. Men jag vet ingenting, hon är väldigt hemlighetsfull. Men hon brukar vara bra på överraskningar. Men det räcker verkligen gott med en hemmakväll.

Ni håller er mest hemma dessa dagar och det blir lite av en karantän. Klättrar du på väggarna av tristess?

– Inte direkt, men det är klart att vi känner att det är en konstig och overklig situation som man inte varit med om tidigare under sin livstid. Visst har det varit andra virus som ebola och så, men vi har ju inte blivit drabbade i Sverige som vi har blivit nu. Det är klart att man därför är lite allvarstyngd. Man vet inte heller när det kommer ta slut.

– Det är klart det är jobbigt. I min bransch är också allt inställt eftersom det är folksamlingar vi spelar för. Nu tänker man på hur roligt det är att ha ett schyst jobb. Man förstår verkligen det när man inte kan åka till jobbet. Jag saknar verkligen publiken och kompisarna i bandet, men man får härda ut. Ekonomiskt är det inte så kännbart än, vi har hållit på så länge och det har gått så pass bra att vi har en buffert som gör att vi klarar oss ett bra tag. Men jag lider verkligen med alla företagare nu oavsett bransch. Det är fruktansvärt.

Vikingarna 1984.

Är du själv rädd för att bli smittad?

– Ja, det är klart. Oberörd är man inte. Det är inte så att jag går runt och är livrädd men man tänker sig för när man vistas utanför hemmet, håller avstånd om man åker och handlar och gör det man kan. Det är så olika hur folk drabbas, en del känner knappt av viruset om de blir smittade medan andra dör. Man vet inte vilken kategori man själv tillhör, men ju högre upp i åldern man kommer desto större är ju risken.

Var det länge sedan ni fick träffa era nära och kära?

– Ja, det är jobbigt med barnbarnen. Vi håller en medveten distans och pratas vid på telefon minst en gång om dagen. För säkerhets skull är det bättre att vara försiktig och ta sitt ansvar. Det är jättetråkigt att inte kunna fira födelsedagen tillsammans, men vi har alla en förståelse för det. Man har helt enkelt ställt in sig på att det är en besvärlig tid.

Det måste även kännas tråkigt att vårens turné med Vikingarna har ställts in?

– Ja, vi såg verkligen fram emot det. Vi hade också en sådan bra start och det var utsålda hus. Vi var laddade till tusen och så plötsligt kom förbudet om 500 personer och nu får man inte vara mer än 50 personer. Vi har lyckats boka om en del av jobben till hösten, om den här skiten är över då… Men det får vi sannerligen hoppas. Jag får nästan panik när jag hör mig själv säga det. Det får bara inte pågå så länge.

Christer Sjögren.

Du har en fantastisk karriär i bagaget. Hur går känslorna när du blickar tillbaka?

– Jag gör det med stor tacksamhet. Att jag har fått vara med om så mycket… När jag var ung trodde jag aldrig i min vildaste fantasi att det skulle bli så. Vikingarna är helt klart det största och det är tack vare det som jag också kunna göra så mycket andra roliga saker inom musikens fantastiska värld. Vi slutade egentligen 2004 och när vi sedan gjorde en liten återkomst för några år sedan så tänkte vi att vi nog var bortglömda. Det är sådant som händer i världen och det kommer så många nya band. Men vi har sålt fler biljetter på en del ställen än under storhetstiden. Det är helt otroligt och jätteroligt att folk vill höra oss igen.

Hur upplever du kändisskapet, är det bara roligt eller kan det vara lite påfrestande stundtals?

– Har man valt det här med musiken och redan som tonåring önskat att man skulle lyckas och sedan gör det så får man ta det. Man kan inte välja bort det och för det mesta är det bara positivt.

Är Birgitta less på att du blir stoppad när ni är ute på stan?

– Haha, det tycker jag inte. Vi har vårt privatliv också och när vi är hemma stänger vi grinden om oss och tar det lugnt. Men när man åker hemifrån och är ute på jobb så kommer det fram människor och man får ställa upp på selfies och sådant. Men tänk om ingen skulle be mig om en autograf, det skulle vara rätt trist.

Christer Sjögren med hustrun Birgitta.

Du och Birgitta har kamperat ihop väldigt länge. Vad är hemligheten?

– Det är nog vårt samarbete. Vi träffades när vi var 19 år och det fungerar om man hjälps åt i livet och lär av varandra. Vi tar också hänsyn till varandras egenskaper. Birgitta har nästan bara positiva grejer… Men visst kan det explodera ibland. Men vad fasen, det får man ta. Det är så det ska vara. Ett äktenskap som går totalt smärtfritt i 50 år, det tror jag inte på. Man får göra en avvägning, men det mesta har varit väldigt positivt och hon har stöttat mig i min karriär. Utan henne skulle det nog aldrig ha gått.

Vill du avslutningsvis hälsa något till publiken?

– Ja! Vi längtar verkligen efter att få spela nu och gör allt för att kunna flytta alla bokade jobb som nu ställts in. Vi kommer på ett eller annat sätt komma tillbaka för vi älskar verkligen det här livet och att få spela. Det känner man verkligen nu. Vi härdar ut tillsammans och sedan ska vi ta igen allt med råge!

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Christer Sjögren

LÄS VIDARE

”I SVT:s ögon var jag väl för gammal redan då”

ÄMNEN I ARTIKELN

Christer Sjögren

Vikingarna (dansband)

Dansband