Soran Ismail

Kvinna döms för grovt förtal av Soran Ismail

Anklagades för sexuella övergrepp under Metoo

Av: 

Rosanna Berg

Andreas Hansson

NÖJE

En kvinna anklagade Soran Ismail för våldtäkt i sociala medier under Metoo-hösten 2017.

Nu döms hon för grovt förtal till villkorlig dom och 50 dagsböter och att betala drygt 50 000 kronor i skadestånd.

I oktober förra året anmälde komikern en kvinna för grovt förtal av honom. Hon publicerade ett Facebookinlägg där hon uppgav att komikern ska ha utsatt henne för sexuella övergrepp under ett års tid.

Rätten menar att brottet är grovt eftersom inlägget rört ”mycket allvarlig brottslighet, fått stor spridning samt lett till stor skada i Soran Ismalis privata liv och yrkesverksamhet”.

De ska ha haft en relation under något år som Ismail beskriver som ömsesidig men där kvinnan hävdat att han utsatt henne för sexuella övergrepp och hot under ett års tid.

”Såg det inte som utpekande”

Hon ska inte ha sett Facebookinlägget, som skrevs i en sluten grupp och sedan skärmdumpades och spreds utanför det, som ett offentligt utpekande utan menar att hon sökte hjälp kring att anmäla de påstådda händelserna. Rätten menar att kvinnan hade kunnat söka rättslig hjälp utan att hänga ut komikern som klandervärd.

”Kvinnan har medgett att det var hon som publicerade inlägget i
Facebookgruppen. Hon har invänt att hon inte haft uppsåt att sprida meddelandet på ett sådant sätt att det är förtalsgrundande och i övrigt anfört att det under alla
förhållanden varit försvarligt att göra så. Dessutom har hon hävdat att uppgiften är sann eller att hon i vart fall haft skälig grund för den”, står att läsa i domen.

Det var under Metoo-hösten 2017 som komikern anklagades för sexbrott av flera kvinnor. Sammanlagt tre kvinnor har polisanmält Ismail för sexuella övergrepp, varav samtliga lagts ner.

Dagens Nyheter rapporterade då att flera kvinnor anmält en icke namngiven svensk underhållare för trakasserier och övergrepp. Ytterligare en kvinna uppgav för tidningen att hon hade blivit våldtagen, men att hon inte ville anmäla honom.

Soran Ismail.

ANNONS

Skicka blommor skänk en tanke till alla du inte kan träffa. Välj bukett och hemleverans här.

Extern länk från Interflora

Läs mer

”En väntad dom”

I maj 2018 lades förundersökningen mot Soran Ismail ner.

Han valde att bemöta anklagelserna i en längre intervju med Svenska Dagbladet i början av mars.

– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja, säger han då.

– Det är en väntad dom, säger Ängla Eklund, från Institutet för Juridik och Internet och refererar till hur liknande inlägg under Metoo hanterats. Cissi Wallin dömdes till exempel för sitt inlägg om Fredrik Virtanen.

– I samtliga domar har man varit tydlig med att man har rätt till sin berättelse och sanning, men man har inte rätt att ange någons namn, säger hon.

Aftonbladet söker Soran Ismail och kvinnans advokat.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Soran Ismail

LÄS VIDARE

Kritiken växer mot SVT:s Soran Ismail-dokumentär

ÄMNEN I ARTIKELN

Soran Ismail

Metoo