Downton Abbey

Downton Abbey-stjärnan: ”Jag äcklades av det han gjorde”

Joanne Froggatt i stor intervju

Av: 

Magnus Sundholm

Det Joanne Froggatts rollfigurer utsätts för på tv har fått kvinnor att höra av sig till skådespelerskan om det som drabbat dem.
Det Joanne Froggatts rollfigurer utsätts för på tv har fått kvinnor att höra av sig till skådespelerskan om det som drabbat dem.

NÖJE

HOLLYWOOD

Hon utsattes för ett brutalt sexövergrepp i ”Downton Abbey” och våldtas i ”Liar”.

För Joanne Froggatt speglar bara tv-seriens händelser det som sker i samhället.

– Först var det Harvey Weinstein. Nu är det Jeffrey Epstein, säger hon.

Andra säsongen av ”Liar” har nyligen rullats ut på HBO Nordic. Det var inte förrän den psykologiska thrillerserien blev en hit som det beslutades att historien om läraren Laura Nielson (Froggatt) skulle få en fortsättning.

– Målet var alltid att göra två säsonger. Men det fanns inga garantier. Därför satt manusförfattaren i en svår situation när de var tvungna att försöka få till något som kunde fungera som ett slut i första säsongen, men ändå hålla för en uppföljning, säger Froggatt i ett videosamtal från hemmet i Buckinghamshire i England.

Handlingen kretsar kring en singelkvinna som anklagar en omtyckt kirurg, Andrew Earlham, för att ha drogat och våldtagit henne – och de följder det leder till.

– I början av serien underskattas hon av alla. Men hon visar att hon inte tänker ge upp förrän hon är känslomässigt fri från den här mannen och de händelser som ödelagt hennes liv.

Det råder ingen tvekan om att Froggatt beundrar sin rollfigur.

– Ingen kan riktigt tro att hon går så långt som hon gör. Sen går hon ännu längre (skratt).

Bröt med maken

På frågan om hon själv missbedömt någon i sitt liv tar hon god tid på sig innan hon svarar.

– Det har jag absolut. Men jag vill inte berätta om dem för dig. Numer är jag rätt bra på att bedöma folk. När jag var yngre var jag mer naiv. Inget lika dramatiskt som Andrew, tack och lov. Man lär sig av erfarenheter. Nu går jag på magkänsla. Det brukar stämma.

Något som inte har funkat är hennes äktenskap. Tidigare i år bröt hon och maken, IT-konsulten James Cannon, efter åtta år som man och hustru.

– Vi har separerat. Det skedde för några månader sedan.

Hon fyrar hon av ett nytt skratt när hon tillfrågas om serien avskräckt henne från att börja dejta igen.

– Med tanke på det som pågår i världen är det i alla fall för tillfället ingen större chans att det kommer att ske.

Om ”Liar” är en framgång var ”Downton Abbey” en supersuccé. Serien där skådespelerskan porträtterade det snälla och omtyckta hembiträdet Anna hade periodvis 120 miljoner tittare i 250 länder.

Droger i drinkar

– Vi som gjorde serien jobbade till och från ihop i tio år. Det gjorde att vi alla utvecklade speciella band till varandra. Vi har fortfarande kontakt via mejl och appar. Jag älskar när jag hör av de andra.

Det som drabbar hennes rollfigurer i serierna har skapat reaktioner bland tittarna.

– Med Anna fick jag brev av kvinnor som skrev om sexövergrepp de utsatts för. ”Liar” har fått kvinnor att berätta för mig att de varit med om exakt samma sak som Laura. Flera har sagt att de inte insåg vad det var förrän de såg serien. Det här med droger i drinkar är vanligare än vi tror.

Första säsongen lanserades just som Harvey Weinstein-historien rullades upp i USA.

– Det kändes som om vår serie ramade in det som skedde i världen. Jag är mycket imponerade av kvinnorna som vågade gå emot någon så mäktig. De har öppnat dörrarna till en bättre, ljusare framtid för alla.

Men att det finns mycket kvar att göra visar den aktuella dokumentären om miljardären Jeffrey Epstein.

– Jag äcklades när jag såg den. Det är vedervärdigt hur han kunde komma undan så länge och inte ställas till svars för alla skada han orsakade tonårsflickorna.

Nyfiken på framtiden

I augusti fyller Froggatt 40. Men vare sig den milstolpen eller hennes nyblivna singeltillvaro tycks ha inverkat negativt på hennes humör.

– Jag tycker att jag befinner mig på en bra, positiv plats i livet. Jag är spänd på framtiden. Jag är nyfiken på att bara se vad som kommer att ske.

Froggatt uppger att det är något helt annat än hur hon brukade tackla tillvaron.

– Jag var den som alltid hade en plan. Som vi vet funkar inte det alltid i livet (skratt). Det är bara att ta den här pandemin som exempel. Om någon för sex månader sedan sagt att vi skulle ha det så här i dag, tror jag inte att någon hade trott på det. Det är en påminnelse om vi inte har särskilt mycket kontroll över livet.

– Därför har jag bestämt mig för att vara öppen för allt livet ger mig. Förhoppningsvis leder det till något positivt.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Tre kändisar som skakar galler – så är deras liv bakom lås och bom

ÄMNEN I ARTIKELN

Downton Abbey

Harvey Weinstein

Jeffrey Epstein