Filosof får Leninpriset

TT

Publicerad 2024-05-19

Filosofen Martin Hägglund tilldelas Leninpriset. Arkivbild.

Filosofen och litteraturforskaren Martin Hägglund tilldelas Leninpriset med en prissumma på 100 000 kronor, skriver Hallands Nyheter.

Martin Hägglund, som även varit sommarpratare, har hyllats och fått stora framgångar med boken ”Vårt enda liv” som tar upp existentiella frågor och marxism.

På frågan om hur han kan ta emot ett pris i den ryske diktatorn Lenins namn säger Martin Hägglund till tidningen:

– Att ta emot priset innebär inte att man är leninist. Priset handlar om att uttryckligen belöna arbete i en ”samhällskritisk och upprorisk vänstertradition” och den känner jag mig som en del av.

Priset delas ut av Varbergprofilen och hotellägaren Lasse Diding på Varbergs teater den 9 november.

– Jag tycker att han i sin bok kommer fram till att civilisationen som vi lever i, med ständig tillväxt, är omöjlig och vi behöver ett annat samhällssystem, som är någon slags socialism, säger Lasse Diding till tidningen.

I fjol tilldelades den norske författaren Karl Ove Knausgård priset. Bland tidigare pristagare märks även bland andra Nina Björk, Jan Guillou och Maj Sjöwall.

– Det är särskilt glädjande för mig att ta emot priset, eftersom jag respekterar och uppskattar många av pristagarna, säger Martin Hägglund.

ANNONS