Martin Melin: ”Jag är otroligt svårraggad”

Öppnar upp om heta kärlekslivet: ”Jag har gått på några smällar”

NÖJE

Han vann Sveriges första dokusåpa och har varit i rampljuset sedan dess.

Som tv-profil, kändispolis och Camilla Läckbergs man.

För Nöjesbladet berättar Martin Melin, 50, om skilsmässan, det dåliga pappasamvetet och att dejta med hjälp av sociala medier.

– Jag har gått på några smällar, säger han.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Martin Melin.

Året är 1997.

En 30-årig Martin Melin får flest röster i finalavsnittet av SVT-succén ”Expedition Robinson” och vinner därmed Sveriges allra första dokusåpa. Över en natt är han rikskänd.

20 år senare har mycket hänt. Martin Melin har släppt spänningsromaner, lett tv-program och samtidigt fortsatt jobba som polis i Stockholm. I vintras gav han sig dessutom in i politiken. 2010 blev strålkastarljuset starkare när han inför en kändistät församling gifte sig med deckarförfattaren Camilla Läckberg, 42.

Paret skilde sig fyra år senare och i intervjuer har Camilla Läckberg berättat att de separerade som vänner, men att det var hon som tog initiativet till skilsmässan.

Martin Melin har samma syn på saken.

– Men för mig är inte det så viktigt. Man är alltid två i en relation och vem som tog initiativet säger egentligen inte så mycket om skilsmässan. Däremot har vi ju varit väldigt öppna med att det aldrig har funnits någon osämja. Vi var ganska överens om när vi skulle separera, säger han.

Foto: CAROLINA BYRMO
Martin Melin.

”Gräver inte ner mig”

Camilla och Martin var så överens att Camilla, som tjänat miljoner på sina deckare, köpte en lägenhet på Södermalm i Stockholm som Martin fick bo i de första åren efter skilsmässan.

– Jag behövde två år för att samla ihop pengar till en kontantinsats, säger Martin.

Hur var tiden efter skilsmässan? Mådde du dåligt?

– Nej, jag gick nog vidare ganska snabbt. Jag såg snarare möjligheterna och tittade framåt. Jag är en ganska positiv människa, jag gräver inte ner mig. Men jag har definitivt haft dippar efter skilsmässan, sedan vet jag inte om det berodde på den. Jag tyckte att det var jobbigt när hon träffade Simon för att vår vänskap försvann. Jag respekterar att det blev så, hon gick in i en ny relation, då kunde ju inte vi fortsätta hänga, men det tyckte jag var lite jobbigt. Där förlorade jag någonting.

Relationen med exfrun är fortfarande god – men de umgås inte.

– Det enda vi har gemensamt i dag är att vi har varit gifta och att vi har ett barn ihop.

För ett par veckor sedan gifte sig Camilla Läckberg om sig med fästmannen Simon Sköld, 30. Bröllopet var en överraskning för vänner och familj – så även för Martin.

– Jag var ute och käkade och fick ett sms vid kvart i nio. “För kännedom så har vi gift oss idag”. Det var jätteroligt. De lurade ju faktiskt alla. Det är en kul grej, säger han.

Foto: CAROLINA BYRMO
Martin Melin.

”Gick på några smällar”

Sedan fyra år tillbaka är Martin singel. Han har delad vårdnad om sin och Läckbergs son Charlie och dottern Fanny och sonen Felix som han har tillsammans med sin första fru Christina Melin kommer på helger och lov.

– Det är jätteskönt att vara själv nu på sommaren för jag kan göra vad jag vill. Det är väldigt okomplicerat att vara singel. Men på vintern när man sitter hemma själv, det är helg och man inte har barnen, då är det ju inte kul. Det är alltid roligare att vara två i soffan än att vara ensam. Ibland längtar jag efter det, säger han.

Dejtar du?

– I dag är jag lite mer återhållsam, jag känner att jag är lite mer försiktig med vilka jag träffar.

Hur kommer det sig?

– Jag gick på några smällar...träffade några som var lite fel. Det kändes inte bra. Det handlade inte om att ligga runt, absolut inte, men man var på dejt med en person och så tre dagar senare var man på dejt med en annan. Det är inte min stil och har aldrig varit. För mig kändes det konstigt. Och så har jag så svårt att såra människor.

Men råder ingen brist på uppvaktningar. Martin har drygt 70 000 följare på Instagram och får titt som tätt meddelanden från kvinnor som gärna vill ses.

– När man ser det i skrift ser det så jävla fånigt ut, men ja, jag blir kontaktad.

Tackar du ja?
– Nej, jag gör ju inte det. Jag är otroligt dålig på det. Jag har tackat ja, men nu är det flera år sedan. I dag är jag otroligt svårraggad.

Foto: CAROLINA BYRMO
Martin Melin.

”Varit en jättedålig pappa”

Men det betyder inte att Martin Melin inte alls ger sig ut på kärleksmarknaden.

– Jag har dejtat de senaste åren men inte genom att någon har kontaktat mig via sociala medier. När jag dejtar är det en blinddejt, någons kompis kompis eller någon man träffat på någon fest eller sådär, säger han.

Äktenskapet med Christina Melin tog slut bara ett par månader efter att sonen Felix föddes och de första åren var Martin en frånvarande förälder. När sonen Charlie föddes 2009 kom han till insikt.

– Jag har varit en jättedålig pappa och det där ville jag hämta hem när jag fick Charlie. Då blev jag en bättre pappa, men absolut inte bra. Jag var en okej pappa. Men när jag skilde mig och hade Charlie ensam på deltid då hände någonting. I dag skulle jag säga att jag är en jävligt bra pappa. Jag förstår värdet av att ge dem tid.

Har du haft ångest över det här i efterhand?

– Jätteångest och jättedåligt samvete.

I dag uppmanar han fler män att ta större ansvar när de får barn.

– Jag trodde jag kunde fortsätta jobba heltid, spela golf, spela innebandy och sova länge. Och det funkade ju eftersom min första fru tog allt ansvar, vilket naturligtvis renderade i skilsmässa. Det är helt vansinnigt. Det är så många män som när de blir pappor tror att deras liv kan fortsätta som vanligt. De första sex åren är jättetuffa, det måste män fatta.

Foto: CAROLINA BYRMO

Har haft möte med Jan Björklund

I vintras kunde Martin Melin lägga till ytterligare en titel på sitt visitkort när han gav sig in i politiken. Han gjort sin röst hörd i polisfrågor på sociala medier i flera år och för ett par veckor sedan gick han med i Liberalerna.

Då hade han redan varit på möte med partiledaren Jan Björklund.

– Jag blev imponerad av hans kompetens och hans intresse och kunde identifiera mig med deras rättspolitik. Sedan läste jag på om vad de tycker i andra frågor och kunde stå för det allra mesta. Jag har alltid varit borgerlig, säger han.

Mest engagerad är han – förstås – i satsningarna på polisen. Och han skräder inte orden när han kritiserar det han kallar för en pågående poliskris.

– Polisen som myndighet missköts och det måste påtalas. Liberalerna vill framför allt tillsätta budget för att poliser ska kunna få högre lön, stanna kvar och så att fler vill bli poliser.

Men trots att Martin Melin älskar yrket är drömmen att jobba mindre för att i stället fokusera mer på sitt författarskap. Just nu jobbar han på sin tredje spänningsroman.

– Jag skulle gärna gå ner till 50 procent. Det är ju en ekonomisk fråga också, men 50 procent skulle jag greja. Men min arbetsgivare säger nej och det köper jag. Det behövs ju poliser. Men en dröm är att kunna leva på att skriva.

ARTIKELN HANDLAR OM