Mia Skäringer bytte gynekolog – efter pinsamma frågan

avMathilde Albinsson

1 av 5

Mia Skäringer skulle ta cellprov – en rutinundersökning som slutade i en obekväm situation.

Därefter valde komikern att byta gynekolog.

– Det bara vred sig där inne, säger hon i sin och Anna Mannheimers podcast ”Skäringer & Mannheimer”.

I våras slog komikerna Mia Skäringer, 40, och Anna Mannheimer, 53, sina påsar ihop – och startade en podcast tillsammans. I podcasten ”Skäringer & Mannheimer” delar de med sig av sina livsbetraktelser och vardagssituationer.

Och i det senaste avsnittet berättar Mia Skäringer om en obekväm situation som hon hamnade i när hon besökte sin gynekolog för åtta år sedan. Det var under samma period som Mia Skäringer höll på att bli känd.

– Det var precis när jag började bli en offentlig person. Du vet hur det är rent bara generellt hos gynekologen. Man går in och tar av sig bakom det här lilla draperiet och det är alltid samma regel. Du tänker kvällen innan: Nu ska jag ta ett långt linne, likadana strumpor, hel och ren och bra, raka mig, fint, snyggt, säger hon i podcasten.

”Allting vred sig”

Mia Skäringer berättar hur hon upplevde att gynekologen hajade till, när hon såg vem hennes patient var.

– Då satt hon där och antecknade något som att det skulle vara det mest naturliga i världen. Men jag såg ju ändå att hon såg att det var jag. Och det blev ett sådant där lite stelt möte. Sedan ska man röva sig upp i den här stolen och så ska man flytta fram lite, ja, jättegärna när det redan är ett cyklopöga som är öppet.

Och så kom plötsligt en oväntad, och för Mia pinsam, fråga:

– När jag ligger där nere och hon är i gång och skramlar med de där besticken av olika slag, för att de ska sära gapet om man säger så, då börjar hon prata med mig om ”Mia och Klara” och de där sketcherna vi gjorde. Och när hon tar cellprovet då säger hon till mig: ”Är det inte väldigt jobbigt att vara så självutlämnande och hämta så mycket av sig själv som jag förstår att ni gör i det programmet”, säger hon i podcasten och fortsätter:

– Alltså hon är ju långt uppe i mig och pratar om min självutlämning. Allting vred sig där inne. Och jag tänkte, ”nu Mia Skäringer säger du ifrån, det här känns inte bra för mig”. Men nej, jag ligger och svarar artigt med huvudet mellan mina ben och ett intellektuellt bra svar, säger hon.

Bytte gynekolog

Hon försöker sig på en analys.

– Det här gjorde jag för att jag tänkte att det är så förargligt för henne att behöva göra det här. Inte att hon jobbar med det varje dag och har sett betydligt värre ruskor än min, att jag ändå är en ung fräsch person och det är rena barnleken för henne, utan nej. Jag ska ta ansvar och tycka att det är synd att hon valt det här jobbet och ska ner där. Så där ligger jag i en slags ostbåge och diskuterar med huvudet mellan mina egna ben medan hon skramlar vidare.

Mia Skäringer bytte gynekolog efter den obekväma incidenten.

ARTIKELN HANDLAR OM