Han leder ”Drag race Sverige”

Robert Fux: Blir en unik blandning av kamp, kärlek, show och glitter

TT

Uppdaterad 2023-03-03 | Publicerad 2022-09-06

Skådespelaren Robert Fux leder "Drag race Sverige". Pressbild.

I vår får Sverige äntligen en egen version av ”RuPaul's drag race”. Nu är det klart vem som leder programmet där dragqueens tävlar mot varandra.

Det är skådespelaren Robert Fux, själv dragqueen sedan många år tillbaka, som axlar rollen som programledare i SVT:s satsning ”Drag race Sverige”.

”Inte många länder i världen har haft en så levande och mångskiftande dragkultur som Sverige och nu ska vi visa upp det för omvärlden”, säger Fux i ett pressmeddelande.

”Jag ser fram emot att ta del av deltagarnas hantverk och scenkonst när de bjuder tv-publiken på extra allt och tävlar om en värdig drottningtitel. Det kommer bli en unik blandning av kamp, kärlek, show och glitter,” fortsätter han.

Skådespelare

Robert Fux kröntes 1999 till Miss Pride i Stockholm, har turnerat med dragperformancegruppen Cunigunda, startade dragscenen Dragcirkus och driver också podcasten Drottningmötet, där han kartlägger svensk drag. Som skådespelare har han bland annat medverkat i teaterföreställningar som ”Orlando” och ”Ned med vapnen!”.

”Drag race Sverige” börjar sändas i SVT våren 2023. Anton Glanzelius, programbeställare på SVT, konstaterar i pressmeddelandet att man ”jobbat flera år för att säkra 'Drag race'”.

Robert Fux är själv dragqueen och har en podcast där han kartlägger svensk drag. Pressbild.