”Robinson”-Alexander om sitt mörka förflutna: ”Inte varit en spikrak resa”

Öppnar upp om drogmissbruket: ”Det var extremt allvarligt”

Alexander Strandberg i ”Robinson” har ett förflutet kantat av missbruk och mörker.

Nu berättar han om livssorgen – och drogerna.

– Jag använde droger varje dag, hela tiden, säger han.

Alexander Strandberg, 43, har blivit en frontfigur i höstens säsong av ”Robinson”.

Men hans resa dit har inte varit lätt. I torsdagens avsnitt fick han ta emot brev hemifrån och öppnade samtidigt upp om sitt tidigare drogmissbruk.

Han berättar för Aftonbladet att han började med droger redan i tidiga tonåren.

– Det fyllde ett tomrum som jag hade inom mig, och det var från första gången, säger han.

Därifrån eskalerade problemen.

– Jag använde ju massa olika droger. Det var extremt allvarligt. Jag använde droger varje dag, hela tiden. Och hela min dag och allt mitt tänkande kretsade kring att ta droger, att skaffa droger, säger han.

Sökte hjälp

Men vid 29 års ålder fick han beskedet från sin dåvarande partner att han skulle bli pappa. Då bestämde han sig för att på riktigt försöka bli drogfri.

– Jag har försökt att bryta mitt beroende vid flera olika tillfällen. Men egentligen, första gången som jag bad om hjälp på eget bevåg var när jag fick reda på att min flickvän var gravid med vår son Leon, säger han.

– Om jag ska kunna vara en pappa till den här grabben, så förstod jag någonstans att jag inte kan fortsätta använda droger varje dag. Den kombon går inte ihop.

Alexander Strandberg berättar i ”Robinson”
Alexander Strandberg berättar i ”Robinson”

Han gick till kommunen, lade korten på borden – och fick hjälp direkt.

– Det har verkligen inte varit någon spikrak resa från den dagen, det har det absolut inte varit. Det har varit kantat av motgångar, och återfall. Det har varit många tunga pass, helt enkelt. Men det var det som var startskottet till att bryta, säger han.

Mammans tragiska död

Men när sonen Leon bara var två år gammal, i december 2010, fick Alexander ett samtal från sjukhuset. Han skyndade dit och fick mardrömsbeskedet att mamman till hans son hastigt gått bort.

– Jag kunde inte ta in att det var på riktigt att det hade hänt, säger Alexander.

– Jag hade gått igenom väldigt mycket smärta tidigare, och mycket som hade format mig och gjort mig väldigt stark, men att förlora någon så nära det var något som jag aldrig hade upplevt tidigare. Och det gjorde också att den processen blev extremt jobbig, för jag visste inte när den skulle ta slut och när det skulle sluta må dåligt. Och den sorgeprocessen tog lång tid.

Han beskriver månaderna efteråt som ”extremt, extremt jobbiga”.

– Det var kvinnan i mitt liv, och det var mamman till min son. Varje gång det ringde på dörren så sprang min lilla tvååring och ropade ”mamma, mamma, mamma”. Han var för liten för att förstå.

Brast i tårar: ”Fantastisk känsla”

Alexander lyckades till slut resa sig från den sorgen. Och våren 2011 träffade han sin hustru Karin för första gången.

Paret har i dag, utöver Leon, tre söner tillsammans.

I torsdagens avsnitt av ”Robinson” brast Alexander i tårar när han fick brev och bilder från familjen.

– Jag har inte varit ifrån mina barn mer än tre dagar sammanlagt tidigare i hela deras liv, det har varit någon weekend och så, säger han.

– Det var en fantastiskt känsla för helt plötsligt kändes det som att de var där. Jag tror att jag läste det här brevet hur många gånger som helst, och jag plockade upp bilderna varje dag, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN