Shanti Roney firar 50 år på jorden – och 30 på duken

Skådespelaren Shanti Roney har varit med i otaliga filmer och tv-serier genom åren. 

Men det svenska folket minns och tycks älska mest är insatserna i tittarsuccéerna ”Tusenbröder” och ”Tillsammans”.

– Folk ropar fortfarande om det på gatan.

Shanti Roney fyller 50 år på tisdagen.
Shanti Roney fyller 50 år på tisdagen.

Han har varit verksam som skådespelare i över trettio år och medverkat i filmer och serier som Lukas Moodyssons ”Tillsammans”, ”Tusenbröder” samt ”Vägen ut” som resulterade i en Guldbagge för Bästa manliga biroll.

Idag fyller Shanti Roney 50 år och någon större åldernoja är det inte tal om, däremot blir han kluven när siffran 50 kommer på tal.

– Det är lite abstrakt. Jag har alltid identifierat mig som den unga i gänget, men har nu kommit fram till att jag ofta är den äldsta. Det är något jag har fått vänja mig vid.

Firar med tyst minut

Något storslaget firande är det av naturliga skäl inte tal om i dessa pandemitider.

– När jag fyllde 30 hade jag en jättefest med en kompis, när jag fyllde 40 blev det väldigt lite firande och nu känner jag inte för att fira alls. 

Det kanske blir en tyst minut istället?

– Ja, haha! Det får bli en tyst minut.

Vad är du mest stolt över karriärmässigt?

–  När jag var ung och fick min första roll i en långfilm, det var speciellt. Jag jobbade också med Lars Norén under några år och jag lärde mig mycket och det var också en väldigt kul erfarenhet. När det kommer till filmer och serier så är det nog ”Tillsammans” och ”Tusenbröder”, folk ropar fortfarande om det på gatan.

Ola Rapace Norell, Shanti Roney och Danilo Bejarano spelade huvudrollerna i Tv-serien "Tusenbröder".
Ola Rapace Norell, Shanti Roney och Danilo Bejarano spelade huvudrollerna i Tv-serien "Tusenbröder".

Stalker med psykiska problem

För snart tjugo år sedan spelade Shanti Roney polismördaren Dag Sjöberg i ”Beck – hämndens pris”, en roll som fick oanade konsekvenser.

– Den typen av roller kan locka till sig en del personer som går igång på sådant. Jag hade faktiskt en kvinna med psykiska problem som försökte få kontakt med mig och skrev väldigt många brev. Hon blev besatt och det var lite läskigt. Jag tänkte framför allt på mina barn. 

Du är rätt blyg och tycker själv att du är ”tråkig och ointressant”?

– Jag kan nog vara lite reserverad och har kanske en viss blyghet i mig. Men jag tycker det är tråkigt att prata om mig själv. Det är roligare ju mindre man vet om skådisar.

Du gillar inte att bli intervjuad, hur känns det nu?

– Det känns helt okej!

Publisert:

LÄS VIDARE