Vi på Saltkråkan (tv-serie)

SVT spelar in ny ”Vi på Saltkråkan”

”Ännu starkare klassiker för kommande generationer”

Av: 

TT

Tjorven (Maria Johansson) och hunden Båtsman i originalet. Pressbild.
Tjorven (Maria Johansson) och hunden Båtsman i originalet. Pressbild.

NÖJE

Tjorven, farbror Melker och de andra folkkära öborna återuppstår i nutid när SVT spelar in en modern version av "Vi på Saltkråkan".

– Vi vill göra den till en ännu starkare klassiker, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

"Vi på Saltkråkan" visades för första gången i SVT 1964 och har med tiden blivit en nationalklenod. Nu, nästan 60 år senare återvänder SVT till den fiktiva skärgårdsön och gör en nyversion.

– "Saltkråkan" är en serie som har berört många starkt. Det är en skildring av barns lek, en kärleksförklaring till skärgården och till sommaren. Det är en klassiker som vi vill lyfta fram och göra till en ännu starkare klassiker för kommande generationer, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Den nya serien ska utspelas på 2020-talet – samtidigt som den bygger på Astrid Lindgrens originalmanus från 60-talet. Den produceras i samarbete med Astrid Lindgren AB, som drivs av Lindgrens familj.

– Serien utvecklades från början i samarbete med just SVT och vi tror att det kan finnas en poäng att lyfta fram en sådan här berättelse och sätta den i nutid, med stor respekt för att det är en väldigt speciell historia att berätta, säger Stjärne.

Nyversionen av "Saltkråkan" är en del av SVT:s nya satsning "Sveriges minne". "Vi vill göra tv-klassiker. Både för dem som tittar i dag och för dem som tittar i framtiden", säger SVT:s vd Hanna Stjärne. Arkivbild.

Hoppas på fler nyinspelningar

Arbetet med nyinspelningen har precis satt i gång och några fler detaljer, som rollbesättning och premiärdatum, vill man inte avslöja. Hanna Stjärne medger dock att uppgiften gör henne lite nervös.

– Det är många som har starka minnen förknippade med "Saltkråkan" och vi har mycket att leva upp till. Vi kommer att utveckla Saltkråkan med stor respekt och känsla för den här historien, och det jobbet börjar nu, säger hon.

SVT:s förhoppning är att "Saltkråkan" blir den första av flera nyinspelningar av Astrid Lindgren-klassiker. Produktionen är också en del av SVT:s nya lansering "Sveriges minne" – en stor satsning på att "skapa tv-minnen både för dagens och framtidens tittare".

– Vi vill göra riktigt stora produktioner som har potential att bli nya klassiker, säger Hanna Stjärne.

Norröras ångbåtsbrygga, där delar av "Saltkråkan" spelades in. Arkivbild.

Stor historiesatsning

Bland nyheterna finns kommande nya dokumentärer om Selma Lagerlöf och Evert Taube samt "Historien om Sverige" – en ambitiös dokumentärserie om Sveriges historia från istiden och framåt.

– Vi tar det riktigt stora greppet och vi kommer att göra det i nära samarbete med ett drygt 100-tal av Sveriges största historiker och arkeologer, som kommer att säkra att det här blir en riktigt spännande och relevant berättelse om Sveriges historia, säger Hanna Stjärne.

"Historien om Sverige" börjar spelas in i höst och SVT siktar på premiär hösten 2023.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Paren från ”Vi eller aldrig” – så lever de i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Vi på Saltkråkan (tv-serie)

Tv-serier

SVT, Sveriges Television

Stockholms skärgård

Astrid Lindgren

Hanna Stjärne