Katy Perry: Jag och Orlando sjunger buddhistiska mantran

Popstjärnan om pandemin och föräldraskapet

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Katy Perry gör intervjuer från sitt hem i Los Angeles.
Katy Perry gör intervjuer från sitt hem i Los Angeles.

Katy Perry, 36, mediterar sig igenom pandemin.

Popstjärnan hanterar oro genom att mässa buddhistiska mantran med fästmannen Orlando Bloom varje morgon.

– Vi ”chantar” ihop, säger hon till Aftonbladet.

Katy Perrys huvud skyms av en brun pälsboll. Det är hunden Nugget som placerat sig framför zoom-kameran. Husdjuret får en puss innan hon försvinner iväg utom synhåll igen.

Den amerikanska världsstjärnan sitter hemma i Los Angeles. På andra sidan datorn är vi sex journalister från olika länder som gått upp hutlöst tidigt för en intervju som matchar hennes västkusttid. Det är pandemi och Katy Perry har varken orkat fixa håret eller sminka sig, säger hon.

Hon har precis släppt en remix på låten ”Resilient” från albumet ”Smile” som lanserades i slutet av augusti. Skivan färdigställdes strax innan coronaviruset tog över världen och stora delar av befolkningen sattes i karantän. Samma vecka som albumet släpptes föddes hennes och fästmannen Orlando Blooms dotter Daisy Dove.

– Det har varit ett utmanande år, säger Katy Perry.

Foto: Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
Katy Perry med fästmannen Orlando Bloom.

”Det är en stor omställning”

Men dotterns ankomst har överskuggat det mesta.

– Det är en helt ny nivå av kärlek. Jag är glad över att jag blev mamma när jag var redo och satsade på karriären innan jag bestämde mig för att ge mig på moderskapet. Det är det mest givande jobb man någonsin kommer få i livet och man måste jobba väldigt hårt. Det är inte enkelt, det är ett heltidsjobb, så jag försöker hitta balansen och vara närvarande. Det är en stor omställning för mig.

Pandemin och att sitta i karantän har varit psykiskt tufft för många människor. Hur har det varit för dig?

– Jag har mediterat mycket mer. Jag har sysslat med något som heter transcendental meditation i tio år och det har förändrat mitt liv. Vi tillbringar mycket tid framför våra skärmar och det gör oss trötta. Enkla saker som att ta en promenad, om du kan, och gå ut i gräset, det hjälper. Om jag måste ringa någon letar jag upp en gräsplätt och ställer mig där och ringer. Jag vet att det låter väldigt hippieaktigt, men alla är lite ur balans nu.

Mediterar varje morgon

Perry har också slagit sina påsar ihop med Orlando Bloom i en buddhistisk morgonrutin.

– Jag mässar ett mantra med min fästman i tjugo minuter varje morgon. Han har hållit på med buddhistiska ritualer i tjugo år så vi ”chantar” Nam myoho renge kyo (ett buddhistiskt manta reds anm) varje morgon i tjugo minuter och sedan mediterar vi. Och man måste äta bra och ta hand om sig. Nu låter jag som en mormor men mormödrar har rätt, säger hon och skrattar.

Julen och resten av 2020 tillbringar Katy Perry precis som stora delar av världen i isolering.

– Julen handlar om tacksamhet för mig. Just nu ser vi hur skört allting är, jag blir ödmjuk av det. Det händer så mycket galet därute nu så julen handlar inte så mycket om julklappar eller saker. Jag tror alla har förstått att de inte kan köpa känslan de vill ha i år. De skulle ge alla pengar de har för att få fira jul med den de älskar. Det är en insikt för alla.


Katy Perry om...

...att bli mamma:

– Min dotter är den största gåvan jag fått och jag är väldigt ödmjuk inför det. Jag kommer definitivt att vilja sjunga om den kärleken i framtiden.

...att jobba med svenska producenter och låtskrivare:

– De har ett så fint sätt. Max (Martin reds anm) har lärt mig så mycket och varit så snäll när han gjort det. Han har varit en jättebra mentor och haft så mycket tålamod. Min erfarenhet av att jobba med svenska producenter är att de generellt är väluppfostrade. De kan popmusik, det är uppenbarligen något i vattnet men det kanske också har att göra med musikundervisningen i Sverige? De fattar grejen.

...att vara förälder ihop med Orlando Bloom:

– Jag har ett bra stöd omkring mig, jag har en jättebra partner och jag är så tacksam för det.

Publicerad:

LÄS VIDARE