Kristen Stewart

Kristen Stewart: Jag var aldrig i garderoben

”Twilight”-stjärnan om julfilmen ”Happiest season”, första flickvännen och rollen som Diana

Av: 

Magnus Sundholm

NÖJE

HOLLYWOOD. Kristen Stewart har gjort en rad filmer som väckt stor uppmärksamhet.

Ingen har legat henne varmare om hjärtat än senaste långfilmen ”Happiest season”.

Det är en lesbisk julkomedi.

Kristen
Kristen

– Jag växte upp i en tid när inget kommersiellt bolag skulle drömma om att göra den här typen av film, säger den 30-åriga skådespelerskan på zoom från hemmet i Los Angeles.

För Kristen, som är tillsammans med manusförfattaren Dylan Meyer, räcker ordet stolt knappt till för att beskriva vad hon känner inför historien som i USA just rullats ut på streaming.

– Jag vet vad det innebär att leva i dagens värld i jämförelse med den vi levde i för bara några år sedan.

Inspireras mer av de yngre – än äldre

Somliga anser att hon, som superkändis från Twilight-filmern, bidragit till de förändrade attityderna. Men det vill inte skådespelerskan som tidigare varit tillsammans med Twilight-kollegan Robert Pattinson helt hålla med om.

– Personer yngre än jag inspirerar mig mer än generationen jag kommer ifrån. Jag har tur som kan visa mitt perspektiv i mitt val av projekt. Folk spenderar pengar på filmer som den här på grund av den yngre generationen. Men jag är tacksam över att få vara del av förändringen.

Kristen Stewart och Mackenzie Davis i ”Happiest season”.

”Happiest season” kretsar kring en tjej (Kristen) med en plan att fria till sin partner (Mackenzie Davis) under ett julfirande hos flickvännens familj. Men hon upptäcker att hennes partner inte vågat berätta för sina konservativa föräldrar att hon är lesbisk.

– Jag älskade romantiska komedier när jag växte upp. De handlade alltid om en kille och en tjej. Jag har velat se vad som händer mellan två tjejer när de försöker handskas med den värld vi lever i.

Hon ler brett.

– Det här är den första filmen i det slaget. Det känns som en cool möjlighet att äntligen spränga gränsen med en väldigt lesbisk julfilm (skratt).

”Jag blev bara kär i en tjej för första gången”

På frågan hur det var för henne att komma ut – om hennes föräldrar var lika aningslösa som de i filmen – rycker hon på axlarna.

– Jag vill inte att det här ska tas på fel sätt men jag brydde mig faktiskt inte hur det skulle påverka alla andra. Jag hade inte heller en exakt stund när jag kom ut. Jag blev bara kär i en tjej för första gången.

Hon säger att insikten inte var betungande.

– Det var mer en förvåning. Samtidigt öppnades mitt liv på ett sätt som jag aldrig riktigt tänkt på realistiskt förut. Eftersom jag inte tyckte att det var något dåligt berättade jag det aldrig för mina föräldrar på något dramatiskt sätt. Det handlade mer om att säga att jag hade en ny person i mitt liv.

Det låter nästan för bra för att vara sant.

– Jag säger inte att jag inte undvek det som var obekvämt när det gäller identitet och sexualitet. Men jag vet att det tillhör undantagen att känna sån bekvämlighet som jag kände. Jag har pratat med många som upplevt något helt annat.  Själv hade jag det lätt. Jag sa till mina föräldrar att jag hade en flickvän, att jag älskade henne och att det var en ny grej. Det kändes som ett coolt, nytt steg i mitt liv.

Aubrey Plaza och Kristen Stewart i ”Happiest season”.

”Vi hånglade alltid på gatan”

Någon hemlig tillvaro tycker hon inte att hon någonsin levde.

– Jag var aldrig i garderoben. Jag höll alltid min flickvän i handen när vi var ute. Vi hånglade alltid på gatan. Men i intervjuer kände jag aldrig för att prata om det på något djupt sätt. Det hade känts som om folk skulle ta med sig det och sälja ut det.

I dag är det annorlunda, till och med när eventuellt bröllop kommer på tal mellan henne och Meyer.

– Jag gillar traditioner. Jag gillar alla slags proklameringar och grandiosa uttalanden. Med det sagt har jag komplicerade känslor inför den skenheliga grejen med alltihop. Jag kan tänka mig att gifta mig på mitt sätt, inte på det sätt som presenterats för mig hela livet.

Kristen gick tidigt sin egen väg i livet.

– Jag har inte bott hemma sedan jag var 17. Nu bor min familj hos mig. Nu får de följa mina regler.

Spelar prinsessan Diana

I nästa projekt tar hon sig an en annan kvinna som gick sin egen väg, prinsessan Diana.

– Jag förstår att folk tycker det är märkligt att två kvinnor spelar henne på samma gång, säger hon och syftar på brittiskan Emma Corrin som gör Lady Di i ”The crown”.

– Jag spelar henne i ett senare skede, när hon nästan är 30.

Inspelningen av långfilmen ”Spencer” är redan halvvägs. 

– VI tar vid ett år efter att ”The crown” sätter punkt. Historien utspelas under tre dagar. Vår film handlar om hur det känns på insidan, innan hon oberoende går ut i världen och hur det är att spräcka fantasin.

I bakgrunden på zoom dyker en svart hund upp. Den kommer fram och nosar på Kristen.

– Det är Cole. Hon är min bästa vän och vi gör allt tillsammans, säger hon.

– Jag försöker skaffa ett hundpass åt henne så hon kan följa med mig när jag spelar Diana. Jag kan inte föreställa mig jobbet utan henne. Hon är mitt stora stöd i livet.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Helena Bonham Carter: Jag har sovit över hos drottningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristen Stewart

Jul

Film

Robert Pattinson

Aubrey Plaza