Komikern Don Rickles död – blev 90 år

Oklart om han spelat in ”Toy story 4”

1 av 3 | Foto: IBL
Don Rickles är död.
NÖJE

Komikern Don Rickles död, 90 år gammal.

Han dog på torsdagsmorgonen som följd av njurproblem och ska ha somnat in bredvid sin hustru Barbara i deras gemensamma bostad, meddelar hans talesperson Paul Shefrin.

”Vi saknar dig redan”, skriver Jimmy Kimmel.

Han spelade mot Robert De Niro och Sharon Stone i filmen ”Casino” från 1995, mot Clint Eastwood i ”Kellys hjältar” 1970 och gjorde rösten åt Mr Potato Head i Disney Pixars ”Toy story”-serie. Det är oklart om han hunnit spela in rösten för figuren i ”Toy story 4” som beräknas ha premiär 2019.

Genombrottet: Frank Sinatra-hån

Efter att ha tjänstgjort under Andra världskriget sökte han sig 1948 till en dramautbildning. Därefter kände han det själv som att ingen regissör kunde hantera hans yviga person.

– Jag gjorde audition för alla de stora showerna på Broadway men fick aldrig någon roll och började tappa modet, sa han till USA Today 2012. I stället sökte han sig till stand up-scenen

Han fick sitt genombrott efter att ha förolämpat Frank Sinatra, som blev så road att han började tipsa om komikerns föreställningar, under den mer än 60 år långa karriären blev han något av en amerikansk roast-legendar.

Hyllas av Jimmy Kimmel

Själv underströk han att han häcklade med kärlek.

– Det ryktet har satt sig och det störde mig inte. Förolämpningar är för mig något stötande, sa han enligt USA Today.

Han gjorde långfilmsdebut i ”Run silent, run deep” 1958 och blev snart ett stående inslag i ”The tonight show” med Johnny Carson. Han har gästat kvällsshowerna även på senare år. De senaste åren turnerade han ännu som komiker, bland annat med Joan Rivers som dog 2014. I maj 2014 hyllades han av kollegor som David Letterman, Jerry Seinfeld och Jon Stewart  i ett särskilt tv-program. I sociala medier sörjs han nu av stjärnor som Billy Crystal och ”Wonder Woman”-skådisen Lynda Carter.

Sonens död: ”Stora sorgen i mitt liv”

”90 år med Don Rickles var inte nog. En av de finaste och mest älskvärda människorna jag haft nöjet att lära känna. Vi saknar dig redan”, skriver Jimmy Kimmel. ”Vila i frid, en av tidernas största”, skriver ”Futurama”-skådisen John DiMaggio.

Don Rickles sörjs närmast av hustrun och dottern Mindy samt två barnbarn. Hans son Larry, som gjorde en dokumentär om fadern för HBO dog i lunginflammation 41 år gammal 2011, något Rickles kallade ”den stora hjärtesorgen i mitt liv”.

ARTIKELN HANDLAR OM