Petra Mede: ”Klart mamman ska vara hemma mest”

”När jag fick barn så blev jag biologistisk, konservativ och ganska borgerlig”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NÖJE

Att lagstifta om delad föräldraledighet är idioti, enligt Petra Mede.
Hon tycker att en förälder ska ha mer tid med barnet än den andra.
– Sedan jag fick barn tycker jag att ”Det är klart mamman ska vara hemma mest”, säger Eurovision-programledaren i Morgonpasset i P3.

När Petra Mede, 47, fått barn, fick hon en helt annan syn på familj än hon haft tidigare.

– Innan var allt så hypotetiskt. Men sedan jag fick barn tycker jag att ”Det är klart mamman ska vara hemma mest”. Det är helt biologiskt. Jag har burit ett barn i min mage och fött fram det. Det är en del av min kropp det första året, säger hon i Morgonpasset i P3.

Därför är hon inget fan av de politiska partier som vill lagstifta om delad föräldraledighet.

– Det är ju fullkomlig idioti. Det måste föräldrar få bestämma själva.

Blev konservativ

Att hon har dessa åsikter nu är något hon själv är förvånad över, men berättar att flera av hennes släkt varit av liknande åsikter.

– Jag säger som en del i min släkt, när man är gift och så kan jag tänka ”då är det som det ska vara”, säger Petra Mede i radioprogrammet och konstaterar:

– När jag fick barn så blev jag biologistisk, konservativ och ganska borgerlig.

”Gillar att vara kärring mot strömmen”

En av programledarna för radioprogrammet, Hanna Hellqvist, säger att hon tror att det kan vara dåligt för barnet på lång sikt om det mest är mamman som tar hand om barnet, då det gör att relationen till pappan inte kan bli lika stark.

– Allt händer inte första året, pappan kan komma in senare. Jag säger inte att pappan inte ska vara närvarande alls, jag tycker bara inte att det ska vara lagstadgat med hälften var. Jag tror nog att kvinnan kan känna att det där är nog inte så bra när hon hamnar i det, svarar Mede.

Komikern förstår att hon får många emot sig på grund av sina åsikter, men att det är lite anledningen till varför hon säger det. Dels för att hon tycker så, dels för att retas.

– Att vara lite konservativ är vår absolut största tabu just nu, därför tycker jag det är kul att vara det. Jag gillar att vara kärring mot strömmen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN