Paradise Hotel-profilen nära bli nedmejad av lastbilen

”Hade vi stått kvar i två sekunder till så hade vi dött”

1 av 2 | Foto: Elvira Pihl
Amanda Stawgren.
NÖJE

Amanda Stawgren, en av deltagarna i Paradise Hotel, bevittnade attacken i Stockholm.

Hon var femton meter från att bli påkörd av den lastbil som körde rakt in i Åhléns under fredagen.

– Hade vi stått kvar i två sekunder till så hade vi dött, säger Amanda Stawgren.

Amanda Stawgren, aktuell i årets upplaga av Paradise Hotel på TV3, såg fram emot en lunch på stan tillsammans med sin kompis.

De båda vännerna vandrade Drottninggatan fram med näsorna i mobiltelefonerna i jakt efter en lämplig restaurang. Men plötslig reagerade Amanda på att folk runt omkring henne började bete sig märkligt. Hon tittade upp – och möttes av en syn hon aldrig kommer glömma, berättar hon.

– Jag såg att folk började kasta sig åt sidan. Jag kollade upp och såg en kvinna kasta sig undan från lastbilen och då är den ungefär femton meter från mig och min tjejkompis. Då skriker jag till henne att vi måste springa.

”Körde i 80 km/h”

Väninnorna kastade sig åt sidan.

– Hade vi stått kvar i två sekunder till så hade vi dött. Lastbilen körde i 80 kilometer i timmen, säger Amanda Stawgren.

Tumult utbröt. Folk skrek. Amanda och hennes kompis räddade sig in i en närliggande butik, där de tillsammans med andra människor satt evakuerade i flera timmar.

– Vi gick ner i en källare där vi fick sitta i två timmar. Vi visste ju inte vad det var eller om det skulle hända något mer eller om någon skulle komma in. Sedan gick vi upp i byggnaden och till ett kontor där vi satt i kanske tre timmar. Till slut fick vi gå ut genom en bakdörr.

”Kommer aldrig glömma”

Efteråt fick Amanda och kompisen lämna sina vittnesmål till säkerhetspolisen. När Nöjesbladet når henne är hon omskakad och chockad.

– Precis framför ögonen på oss. Jag kommer aldrig glömma bilden av lastbilen framför mig. Först var jag så chockad. Polisen fick nästan få oss att förstå vad som har hänt. Man var helt tom. Nu börjar jag må sämre, eftersom jag ser filmer och klipp när folk springer. Jag får flashbacks hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer nog tycka det är jobbigt att vara på ställen där det är mycket folk ett tag framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM