Gripande Sanna Bråding om självskador

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Sanna Bråding pratar om självskador.
NÖJE

Sanna Bråding går rakt på. När hon greps av polis och döms till fängelse 2008.

Pratar om anorexi och amfetamin. Om sex och aborter. Om tonåren som tv-stjärna i ”Tre Kronor” och att filma med Lukas Moodysson.

Hon fångar skickligt publiken med skratt och smärta.

”Hur blev det så här?” är hennes inledande fråga.

Sanna Bråding är 37 år och har skrivit en biografi med samma namn som föreställningen. Att höra henne berätta sitt livs historia ger mer än en bok. Hon spelar upp röster från sin uppväxt, möten med olika läkare, och reaktioner från andra.

Hon beskriver en trygg barndom med syskon och föräldrar, hur hon klädde sig excentriskt redan i unga år. Alla sjukdomar och olyckor som drabbade henne som liten. På scen blir det en komisk kavalkad av gräsliga tandställningar och skräckinjagande ögonoperationer.

Får rollen i ”Tre Kronor”

Som 14-åring övertalar en kompis henne att gå på audition för ”Tre Kronor”. Hon får rollen och hennes liv förändras. Mest negativt visar det sig när vänner försvinner, stalkers dyker upp och hon får ätstörningar och självskadebeteende.

Som bara blir värre och värre. När hon är 21 år har hon aldrig haft mens och läkarna varnar henne att hon ska stanna i växten. Men då händer något som gör att hon istället börjar dricka massa alkohol och äta, går upp 30 kg på några månader och upptäcker killar och sex.

Fängelset ger frid

Då och då spelas sånger i showen, och några gånger visas bilder och rubriker ur hennes liv. Som pauser från den skoningslösa bikten där fler smärtor väntar. Aborter och orättvisan i hur män och kvinnor behandlas olika.
Hur hon fortsätter försöka vara duktig flicka även i narkotikahandel och kriminellt kaos. Hur fängelset ger frid. Men när hon kommer ut blir hon våldtagen av män hon trodde var vänner.
”Hur blev det så här?” Sanna Bråding har kanske inget svar, men ger ett gripande självporträtt som kommer att beröra många.

ARTIKELN HANDLAR OM