Elin Härkönen säger upp kontakten med Paolo Roberto

”Dags att göra min röst hörd”

Elin Härkönen.
Elin Härkönen.

Elin Härkönen säger upp kontakten med Paolo Roberto.

Anledningen är hans värderingar och de uttalanden han gjort de senaste dagarna i olika podcaster.

”Jag vägrar associera mig med människor som har en skadlig kvinnosyn och som vägrar lära sig av sina misstag.” skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Elin Härkönen, 26, väljer nu att klippa bandet med ex-pojkvännen Paolo Roberto, 52. Anledningen är hans syn på kvinnor och hans sexköp som han de senaste dagarna pratat om i olika podcaster.

”Jag ser nu vad det är han står för och vad han faktiskt tycker, tänker och vilka värderingar han har. Det är dags att göra min röst hörd.” skriver Elin Härkönen på Instagram.

Greps för sexköp

För nästan exakt ett år sedan greps Paolo Roberto för sexköp. Han erkände på plats och fick ett strafföreläggande samt dagsböter på totalt 15 500 kronor. Men utredningen om oaktsam våldtäkt lades ner i december förra året.

Elin Härkönen och Paolo Roberto har fortsatt att träna tillsammans, men nu väljer hon att bryta kontakten helt.

Paolo Roberto.
Paolo Roberto.

”Jag har inte kunnat ta in det eller inse att det faktiskt har hänt.
Min enda förklaring är att jag hamnade i någon slags överlevnadsbubbla. För att ens orka ta mig upp på morgonen. Förblindad av kärleken har det tagit tid för mig att förstå. Men nu, ett år senare har allt kommit ikapp mig och han gör det väldigt enkelt för mig att förstå.” skriver hon i sitt inlägg på Instagram.

Uttalandet får kritik

I podcasten ”Sista måltiden” som släpptes nyligen säger Paolo Roberto att kvinnan han köpte sex av hade kunnat välja att bli läkare, och att prostitution är ”ett lätt sätt att tjäna pengar” på. Han nämner att hans vän Alexander Bard jobbat som prostituerad och ”tycktes trivas”.

Det uttalandet har fått stark kritik från bland annat polisen Simon Häggström, polisinspektör vid Norrmalmspolisen som är specialiserad på människohandel och prostitution.

”Att måla upp den här romantiserade bilden av prostitution som något lyxigt och frivilligt är att springa hallickars och människohandlares ärenden och innebär ett stort svek mot alla de kvinnor som tvingats in i sexhandeln runtom i Sverige och världen.” skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Elin Härkönens uppmaning

Även Elin Härkönen ifrågasätter i sitt inlägg hur människorhandel och sexköp kan normaliseras, och uppmanar män som köper sex att se över sina värderingar.

”Jag har själv fått uppleva hur sexhandel kan förstöra ens liv, men till skillnad från kvinnor som inte har ett val så har jag haft turen att kunna välja att inte bli ett offer. Men fan va otillräcklig, misslyckad och värdelös jag känt mig. Och jag vet att ni tyvärr är många därute med mig.” skriver hon.

Hon hoppas att hennes inlägg kan hjälpa andra som hamnar i liknande situationer.

Bryter med Paolo Roberto

Idag har hon, tack vare stöd från vänner och familj, tagit sig ur det hela starkare än hon var innan, skriver hon.

”Slutligen vill jag säga att man ibland behöver klippa band för sitt eget välmående. Hur ont det än gör. Jag vägrar associera mig med människor som har en skadlig kvinnosyn och som vägrar lära sig av sina misstag.” skriver Elin Härkönen.

Aftonbladet har sökt Elin Härkönen som hänvisar till sitt Instagraminlägg. Aftonbladet har även sökt Paolo Roberto som tidigare meddelat att han inte vill svara på några frågor.

Elin Härkönen.
Elin Härkönen.
Publisert:

LÄS VIDARE