Asap Rocky

Kunderna bojkottar Klarna efter samarbetet med Asap Rocky

Av: 

Stina Dahlgren

Torbjörn Ek

Asap Rocky på scen i Globen i Stockholm 2019. Han uppträdde i de gröna kläder han designat för de intagna på Kronobergshäktet.
Asap Rocky på scen i Globen i Stockholm 2019. Han uppträdde i de gröna kläder han designat för de intagna på Kronobergshäktet.

NÖJE

Flera kunder väljer nu att sluta använda Klarna.

Anledningen är att rapparen Asap Rocky investerat i betaltjänsten.

”Skäms för att vara kund hos er och ska ta mig därifrån snarast möjligt”, skriver en person på Klarnas Facebooksida.

Nyligen gick Klarna ut och meddelade att den omtalade rapparen Asap Rocky investerar i dem.

Asap Rocky går inte att sätta i ett fack; en musiker, skådespelare, filantrop, en opinionsbildare när det kommer till stil, en person som fundamentalt och från så många utgångspunkter förstår vad publiken vill ha. Han utmanar status quo varje dag”, skrev Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski i ett pressmeddelande.

Många av Klarnas kunder verkar inte lika exalterade över samarbetet. När Asap Rocky besökte Sverige 2019 hamnade han i slagsmål och anhölls av polis. Efter att ha suttit häktad i en månad dömdes han till böter.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Kunderna bojkottar

Nu menar många att det inte ser bra ut att Klarna jobbar med någon som dömts för misshandel. På Klarnas Facebooksida meddelar flera kunder att de nu slutar använda Klarna.

”Det här visar att ni tycker våld är okej. Bra, då vet vi. Skäms för att vara kund hos er och ska ta mig därifrån snarast möjligt.”

”Det är inget samarbete ni borde stoltsera med eller skylta om. Jag blev riktigt upprörd. Ska också se mig om efter andra betallösningar. Mycket pinsamt Klarna.”

”Aldrig mer Klarna”, lyder några av kommentarerna.

Klarna: ”Mest framgångsrika kampanjen”

Klarnas kundtjänst har också försökt bemöta kritiken i kommentarsfältet:

”Klarna sympatiserar inte med olagligheter av något slag. De kriminella anklaganden Asap Rocky har mött är en del av hans förflutna och saker som både han och rättssystemet har tagit hand om. Vi som företag delar nödvändigtvis inte alla Asap Rockys åsikter, men det som gör det här samarbetet så intressant är våra delade värderingar när det gäller att vara smoooth, att trotsa kategoriseringen och att vara orädda för att utmana status quo”, lyder ett av svaren.

Aftonbladet når Klarnas presschef Niklas Gillström via mejl:

Flera av dem som kommenterar skriver också att de tänker bojkotta Klarna och sluta använda era tjänster, vad säger du om det?

– Vi är bara en knapp vecka in men det är sannolikt den mest framgångsrika kampanjen vi någonsin gjort och den globala responsen är enorm. Med det sagt är det väntat och förståeligt att Rocky väcker blandade känslor i Sverige, givet hans historia här. Det har vi full respekt för, svarar Niklas Gillström.

”Sonat sitt brott”

Hur kommer det sig att ni som är en banktjänst väljer att samarbeta med Asap Rocky, som alltså är dömd för misshandel i Sverige?

– Klarna är en shoppingtjänst och det som gör detta samarbete så intressant är vår gemensamma vilja att vara smooth, trotsa kategorisering och vi är inte vara rädda för att utmana status quo. Klarna har inte överseende med att man bryter mot lagen. Rockys ärende har däremot gått genom det svenska rättssystemet och han har sonat sitt brott och det tillhör hans förflutna. Jag tror inte någon egentligen vill ha ett samhälle där misstag i ens förflutna ska ligga en till last resten av livet. 

Finansinspektionen brukar inte godkänna att dömda brottslingar sitter i en banks ledning, har ni stämt av med dem inför att ni lät Asap Rocky vara ”vd för en dag”?

– Jag tror de flesta förstår att Sebastian har behållit sin formella roll som VD och därmed har ingen prövning skett. Rocky bidrog med att vara en trendsättande ledare.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Rockbjörnen
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Asap Rocky

LÄS VIDARE

Efter Klarnahaveriet: Asap Rocky investerar i svenska banken

ÄMNEN I ARTIKELN

Asap Rocky

Klarna