”På spåret”-vinnaren gjorde en ceremoni av cancerskräcken

Spelade sina favoritlåtar och rakade av håret med familjen

1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ellinor Persson pratar om sin bröstcancer i ”Cancerpodden”.

avLeo Pettersson

NÖJE

Hon har alltid varit flickan med det långa håret.

Men cellgiftsbehandlingarna tvingade Ellinor Persson att möta sin skräck, och det gjorde hon med humor.

– Det var till och med lite roligt i studiesyfte att se hur man såg ut utan hår, säger hon i Cancerpodden.

Efter en powerwalk i januari 2014 upptäckte tv-profilen, moderatorn och tvåfaldiga ”På spåret”-vinnaren Ellinor Persson, 52, en knöl i bröstet.

För Anna Benson i Cancerpodden berättar hon om chocken.

– Jag var iskall i hela kroppen. För jag har tyvärr haft flera vänner som drabbats av bröstcancer och jag har som moderator jobbat med dessa frågor så jag var väl insatt. Jag förstod att det här är bröstcancer, säger hon i podcasten.

”De två absolut värsta veckorna”

Av en vän rekommenderades hon en bröstmottagning som hon besökte två veckor efter upptäckten.

– Det var de två absolut värsta veckorna under hela den här tiden. Jag visste ju att det var bröstcancer men jag visste inte hur illa det var.

Det första beskedet var för Ellinor Persson positivt. Cancern bekräftades men läkaren sa att det inte fanns några tecken på att den spridit sig och att tumören var långsamt växande.

Hon och maken Johan var så positivt överraskade att de valde att fira.

Rakade av håret i en ceremoni

Men en tid senare, när familjen var på semester i Sälen, fick hon ett nytt samtal från sjukvården. Sjuksköterskan ville att hon skulle undersökas ytterligare.

Av de undersökningarna framgick det att hon hade två tumörer till i det andra bröstet. Ellinor valde ändå att inte göra en stor grej av det.

– När jag berättade för mina barn gjorde jag det i bilen i förbifarten när vi skulle åka på bio. Jag gjorde det för att jag själv inte tog det så allvarligt.

Det var först när hon fick beskedet att hon skulle genomgå cellgiftsbehandling som utgångsläget förändrades.

Gråtandes berättade hon för familjen om vad som skulle hända och att hon verkligen inte ville tappa håret. Men i efterhand upplever hon det som det minsta problemet.

– För min del, jag har alltid varit flickan med det långa håret. Men det var det minsta problemet av allt att tappa håret. Det var inte ens ett problem utan det var till och med lite roligt i studiesyfte att se hur man såg ut utan hår.

Familjen gjorde det till en ceremoni. De spelade hennes favoritlåtar och rakade av henne håret redan innan cellgiftsbehandlingen börjat.

Efteråt blev hon dessutom förvånad över sin vackra huvudform.

Ångrar tre saker

Under ett års tid blev det 82 sjukhusbesök för Ellinor Persson. Hon hyllar sjukvården och säger att samtliga besök höll världsklass.

För sin egen del finns det dock tre saker hon ångrar i sin kamp mot cancern.

– Jag skulle inte ha bagatelliserat så mycket när jag pratade med barnen första gången och jag skulle inte ha gått ensam på besöken så mycket som jag gjorde. Det tredje jag gjorde fel var att jag skulle ha varit sjukskriven hela strålningsperioden. Det var tufft att springa runt där i sin peruk utan ögonfransar och ögonbryn och jobba.

ARTIKELN HANDLAR OM