Stjärnorna som lämnade oss 2016

David Bowie, Prince och Josefin Nilsson var bara några av de stjärnor som lämnade oss under året.
David Bowie, Prince och Josefin Nilsson var bara några av de stjärnor som lämnade oss under året.

David Bowie dog tio dagar in på det nya året.

Sedan tog sorgen aldrig slut.

2016 blev året när vi sa hejdå till stjärnor som Prince, Alan Rickman, Olle Ljungström och Freddie Wadling.

David Bowie
David Bowie

David Bowie

10 januari 2016 publicerades ett inlägg på David Bowies officiella Facebooksida.

”David Bowie dog lugnt och stilla i dag omgiven av sin familj efter en tapper 18 månaders kamp mot cancer. Medan många av er kommer att dela denna förlust så ber vi om respekt för familjens privatliv under deras sorg”.

David Bowie klassas som en av världens största musikikoner och lämnade en hel värld i sorg.

– David Bowie är utan överdrift en av de största artisterna som någonsin existerat. Utan honom hade det fattats ett ”p” i ”pop”. Då hade vi fått stava det ”op”, sa Aftonbladets musikrecensent Markus Larsson efter beskedet.

– Han gjorde popmusiken intellektuell. Det var Bowie som uppfann alter-egot. Han uppfann idén om popstjärnan.

Bowie hyllades, och saknades, också av stjärnor som kommit efter honom.

”David Bowie var en av mina viktigaste musikaliska inspiratörer, så orädd, så kreativ, han gav oss magi för en livstid”, twittrade artisten Kanye West.

Bowie hade två dagar tidigare släppt albumet ”Blackstar” efter ett decenniums tystnad.

David Bowie blev 69 år gammal.

Olle Ljungström.
Olle Ljungström.

Olle Ljungström

4 maj 2016 orkade inte kroppen längre.

Artisten och poeten Olle Ljungström hittades död i sitt hem av vårdpersonal, men det skulle ta veckor innan familjen fick ett slutgiltigt besked kring dödsfallet.

– Vi är glada att det inte fanns något brottsligt bakom. Det är en naturlig dödsorsak på grund av en långvarig sjukdom, sa hans mamma Misse Ljungström efteråt.

– Han har varit sjuk så länge. Vi visste att det här skulle hända, men det är klart det kommer som en chock ändå. Man tror ändå inte att det ska hända.

Artisten led länge av diabetes men också av en leversjukdom. Under en period kantades hans liv även av missbruk. Ljungström blev folkkär under sitt deltagande i ”Så mycket bättre” och sörjdes av sina musikkollegor.

– Olle min Olle! Det kommer aldrig finnas någon som du. Ett riktigt geni och original med de vassaste kommentarerna och ett gigantiskt stort hjärta. Du är saknad. Vila i frid nu min vän så ses vi igen någonstans, skrev Maja Ivarsson efter beskedet om att han inte längre var i livet.

Olle Ljungström blev 54 år gammal.

Prince.
Prince.

Prince

21 april 2016 kom ett nödsamtal till larmcentralen i USA.

Men Prince liv gick inte att rädda. Popstjärnan dog av en överdos smärtstillande och hade haft stora hälsoproblem veckorna innan dödsfallet. Hans stab hade dagen innan bokat in en tid med en läkare specialiserad på behandlingar mot opioidberoende, men hjälpen kom för sent.

Efter beskedet om Prince död sörjdes han av fans både utanför hemmet och på nattklubben First Avenue i Minneapolis. Klubben, där flera av scenerna ur filmen ”Purple rain” spelades in, fylldes med blommor och vägen utanför stjärnans hem spärrades av på grund av trycket.

Och bara sådär... förlorade världen massor av magi. Vila i frid Prince! Tack för att du har gett oss så mycket”, skrev världsstjärnan Katy Perry efter beskedet.

Prince blev 57 år gammal.

Alan Rickman
Alan Rickman

Alan Rickman

14 januari 2016 somnade han in efter en tids sjukdom.

Skådespelaren Alan Rickman lämnade Harry Potter-fansen förkrossade när cancern tog hans liv, en sjukdom som hölls hemlig av familj och vänner ända till slutet.

Hyllningarna kom snabbt på sociala medier under hashtaggen #WandsUp, där Harry Potter-fans delade bilder på höjda trollstavar i Alan Rickmans ära.

– Mina tankar är med Rima och resten av Alans familj. Vi har förlorat en stor talang. De har förlorat en del av sina hjärtan, skrev Harry Potter-författaren J.K. Rowling på Twitter.

Alan Rickman blev 69 år gammal.

Leonard Cohen.
Leonard Cohen.

Leonard Cohen

Döden kom plötsligt den 7 november 2016.

Artisten Leonard Cohen dog i sömnen efter ett fall mitt i natten. Hans manager, Robert B. Kory, berättade vad som hände först en vecka efter beskedet.

– Leonard Cohen dog i sömnen efter ett fall mitt i natten den sjunde november. Döden var plötslig, oväntad och fridfull, sa han i ett offentligt uttalande.

Cohen ska ha jobbat in i det sista efter att ha känt att tiden börjat rinna ur efter att ha behövt kämpa med hälsoproblem.

– Min far avled fridfullt i sitt hem i Los Angeles. Han ägnade sig åt skrivande in i sista stund med sin unika humor, sa sonen Adam Cohen till AP.

Leonard Cohen blev 82 år gammal.

Freddie Wadling.
Freddie Wadling.

Freddie Wadling

2 juni 2016 blev hälsoproblemen för svåra.

Artisten Freddie Wadling dog efter ett hastigt sjukdomsförlopp. Sedan födseln hade han svåra ryggproblem och han brottades under de sista åren mot lungsjukdomen KOL.

Wadling var en stor inspiration för många svenska artister och musiker, som alla sörjde bortgången av sin kollega.

– Jag har sett honom sedan jag var liten. Han har varit ett fenomen och stuckit ut. Han har varit en stor inspiration för många. Han var så hjärtlig och rolig. Jag är väldigt ledsen och det är skitjobbigt att han har gått bort, sa Ebbot Lundberg efteråt.

Freddie Wadling blev 64 år gammal.

Christina Grimmie.
Christina Grimmie.

Christina Grimmie

10 juni 2016 sköts hon till döds av ett fan.

Artisten och ”The voice”-trean Christina Grimmie mördades av ett fan under en signering efter en konsert i Florida. Hon avled på sjukhus och gärningsmannen, 26-årige Kevin James Loibl, sköt sedan sig själv till döds.

Dödsfallet skakade en hel generation artister i USA som lyfte frågan kring säkerheten under deras möten med fans. Världsstjärnan Selena Gomez bröt ihop på scenen under en hyllning till artisten som hon varit med och signat tillsammans med sina föräldrar.

Christina Grimmie blev 22 år gammal.

Josefin Nilsson
Josefin Nilsson

Josefin Nilsson

29 februari 2016 hittades hon död i sitt hem.

Den folkkära Ainbusk-sångerskan dog av ett förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd dos receptbelagd medicin. Dödsfallet var innan dess länge ett mysterium.

– Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid. Hon hade reagerat mycket dåligt på tidigare operationer med olika besvär som följd, hennes nyligen genomförda höftoperation följde samma mönster. Hon hade fruktansvärt ont, berättade systern Marie Nilsson Lind genom vännen Thomas Sundström på Länsteatern på Gotland.

Josefin Nilsson begravdes under en öppen ceremoni i Visby domkyrka den 18 april.

Kyrkan, med plats för 640 personer, var i det närmaste full och kollegor som Babben LarssonBjörn KjellmanBenny Andersson och Olle Sarri fanns på plats för att ta farväl.

Josefin Nilsson blev 46 år gammal.

Lasse Flinckman.
Lasse Flinckman.

Lasse Flinckman

18 april 2016 orkade inte kroppen mer.

Lasse Flinckman, som slog igenom i After Dark, dog plötsligt trots år av lungproblem. Just lungproblemen gjorde att han var tvungen att lämna dragshow-gruppen 2009 efter 30 år.

Efter det levde han sitt liv utanför rampljuset i Skåne, där han drev ett kafé tillsammans med sin sambo.

– Han hade så mycket han kämpade med de sista åren, varje dag var en kamp med både det ena och det andra. Jag beklagar och är jätteledsen men hoppas att han har det mycket skönare nu och slipper syrgasmasker allting han var tvungen att ha. Gud vad jag tyckte om Lasse! Han var en tokig, härlig kille, även när han lagt showandet på hyllan, sa vännen Lars-Åke ”Babbsan” Wilhelmsson efter beskedet.

Lasse Flinckman blev 66 år gammal.

Åke Cato.
Åke Cato.

Åke Cato

Han hade varit förberedd länge, men somnade in den 9 november 2016.

Den svenske författaren och underhållaren hade varit sjuk under en längre tid när han gick bort. Bland annat led han av kol och hjärtsvikt.

– Nu senast fick han en blodförgiftning. Han hade så många åkommor, kunde varken gå eller stå. Han har det mycket bättre där han är nu, det är jag övertygad om, sa vännen och kollegan Mikael Neumann efter dödsfallet.

Åke Cato blev 82 år gammal.

Carina Jaarnek.
Carina Jaarnek.

Carina Jaarnek

En hjärnblödning tog hennes liv den 17 januari 2016.

Dansbandssångerskan Carina Jaarnek föll plötsligt ihop i hemmet efter en akut hjärnblödning och dog på sjukhuset morgonen efter.

– Hon var min livskamrat och vi delade 20 år tillsammans, jag saknar henne redan, sa hennes make Niels Kvistborg efteråt.

Hon lämnade två döttrar och ett bonusbarn efter sig och chockade dansbandsvärlden.

– Herregud, det är mycket tragiskt. Hon var en alldeles utmärkt artist och en positiv person. Hon klarade sig på musiken och det är bra gjort, sa skivbolagsmogulen Bert Karlsson efter beskedet.

Carina Jaarnek blev 53 år gammal.

Carrie Fisher.
Carrie Fisher.

Carrie Fisher

Världen chockades svårt 27 december 2016.

I sviterna av en hjärtattack somnade skådespelerskan Carrie Fisher in. Hon kollapsade på ett flygplan mellan London och Los Angeles.

Billy Dee Williams, som spelade Lando Calrissian i ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst”, hyllade Fisher med en ”Star wars”-referens:

”Jag är djupt sorgsen över nyheten om Carries bortgång. Hon var en kär vän som jag hade den största respekten för. Kraften är mörk i dag”, skrev han på Twitter.

Carrie Fisher blev 60 år gammal.

Debbie Reynolds.
Debbie Reynolds.

Debbie Reynolds

Hon dog ett dygn efter dottern Carrie Fischer, den 28 december 2016.

– Hennes sista ord var ”Jag saknar henne så mycket, jag vill vara med Carrie”, sa sonen Todd till TMZ efter beskedet.

Skådespelerskan Debbie Reynolds ska enligt TMZ ha drabbats av andningssvårigheter och sedan en stroke när hon var hemma hos sin son för att planera begravningen av Carrie Fischer.

Efter Debbie Reynolds död visade andra skådisar sin sorg på Twitter, bland annat William Shatner och George Takei, kända från Star Trek.

”Debbie Reynolds var en av de sista av Hollywoods kungligheter. Det krossar mitt hjärta att hon är borta. Jag hade hoppats att mitt sörjande var slut för det här året” skrev William Shatner på Twitter.

Debbie Reynolds blev 84 år gammal.

George Michael.
George Michael.

George Michael

Hans hjärta stannade den 25 december 2016.

Popstjärnan och musikproducenten George Michael dog av hjärtsvikt efter flera år med svåra hälsoproblem. 2011 var han nära att dö på grund av en allvarlig lunginflammation och fick ställa in flera konserter. Läkarna ska ha behövt utföra en trakeostomi, ett ingrepp där man skär i luftstrupen, för att hålla hans luftvägar öppna.

Artisten sörjdes

På Instagram har Sir Elton John lagt upp en bild med sig själv och George Michael: ”Jag är i djup chock. Jag har förlorat en älskad vän – den snällaste, mest generösa själ och briljanta artist.”

George Michael blev 53 år gammal.

Viola Beach.
Viola Beach.

Viola Beach

Bilen störtade från Södertäljebron den 13 februari 2016.

Brittiska popbandet Viola Beach och deras manager dog när de var påväg från en festival i Norrköping till hotellet vid Arlanda. Av någon oförklarlig anledning ska bilen ha passerat genom avspärrningarna på bron under pågående broöppning och störtat mot döden.

Bandet bestod av Kris Leonard, River Reeves, Tomas Lowe och Jack Dakin och de hyllades sedan av sina förebilder.

– Vår djupaste sympati går till familj och vänner till Viola Beach. Så tragiskt. Våra tankar är med er, skev bandet The Script på sin Twitter.

Även Peter Denton från det brittiska rockbandet The Kooks uttryckte sin sorg och hyllade det lovordade bandet på sociala medier.

– Jag kan inte tro nyheten Viola Beach. Jag träffade dem bara för några veckor sedan. Ett bra och ungt band som bara hade börjat. En tragisk dag, skrev han.

Zsa Zsa Gabor.
Zsa Zsa Gabor.

Zsa Zsa Gabor

Efter år av sjukdom somnade hon in den 18 december 2016.

Skådespelaren Zsa Zsa Gabor fick en hjärtattack och fördes till sjukhus där hon dödförklarades. De senaste åren har hon haft allvarliga hälsoproblem och tvingats amputera halva högerbenet, fått blödningar i magen och fallit i koma. Två stroker och vatten i lungorna gjorde henne sängliggande de senaste året.

För Hollywood var Gabor en legend.

”2016. Du kan dra nu. Vi har förlorat för många i år. Nyligen Alan Thicke OCH Zsa Zsa? Ugh. Hejdå”, skrev skådespelaren Grace Byers på Twitter efter beskedet.

Zsa Zsa Gabor blev 99 år gammal.

Alan Thicke.
Alan Thicke.

Alan Thicke

Han föll ihop den 13 december 2016.

Tv-personligheten och skådespelaren Alan Thicke fick en hjärtattack efter att han och hans 19-årige son Carter spelat hockey på en ishockeyrink i Burbank norr om Los Angeles. Han ska då ha känt bröstsmärtor samt mått illa och blivit hämtad av ambulans. Han fördes till sjukhus där han senare dödförklarades.

Några veckor senare kom förklaringen, Thicke drabbades av brusten aorta.

Hans ex-fru, Gloria Loring, som är mest känd från tv-serien ”Våra bästa år” sa i ett uttalande till US Weekly att beskedet kommer som en chock.

– Han var talangfull, rolig och djupt engagerad i sin familj och deras liv. Vila i frid kära du, sa hon till tidningen.

Alan Thicke blev 69 år gammal.

Publisert: