Kändisföräldrarna – så dricker vi i jul

Så beter sig kändisarna runt julbordet

avHelena Trus, Jakob Meijer

NÖJE

Julskinka, Kalle Anka och en snaps till sillen.

December är en av månaderna på året då vi dricker som mest.

Julen är också en högtid då många barn far illa – ofta på grund av föräldrarnas drickande.

Så här hanterar kändisföräldrarna alkoholen under julen.

Rickard Sjöberg.

Rickard Sjöberg, programledare, 47:

Familj: Gift, två barn samt fyra bonusbarn.

Kör du en ”vit jul”?

– Jag är ju helnykterist. Jag dricker aldrig öl, vin eller sprit. Så varje jul är vit för mig.

Jag fördömer ingen annan, så länge inte någon kommer till skada själsligt eller fysiskt, den risken ökar ju med alkohol. Men jag väljer att leva så här eftersom det är bäst för mig och min familj.

– Jag har alltid kört ett helt vitt liv. Jag har provat alkohol en gång och blivit berusad. Men jag är ganska likgiltig för berusningen, det var inget som tilltalade mig. Jag står över det.

Upplever du att det beslutet gör att du blir ifrågasatt?

– Ja, men det är inte så konstigt. Att dricka alkohol är ju det ”normala”, den hållning som de flesta representerar. Det är det som är mest accepterat och så fort man hamnar utanför den ramen blir man ifrågasatt. För mig är det inget konstigt att bli ifrågasatt men det är självklart tråkigt i längden.

Så vad dricker du i jul?

– Ja det kan bli julmust, bubbelvatten och kanske cider. Och mycket kaffe.


Laila bagge.

Laila Bagge, 44, tv-profil:

Familj: Sambo, två barn.

Hur gör du i jul?

– De som vill ha en vit jul, det är fantastiskt, då får man ha det. Men, jag tycker det är fånigt att när det blir en häxjakt på de som inte väljer en vit jul och att det kan vändas till att man är en dålig förälder. Att man bli hängd även om man dricker måttligt. För mig handlar det om att lära sina barn dricka på ett sunt sätt och ha en sund relation till alkolhol. Annars ska man inte dricka över huvud taget. För eller senare kommer dina barn testa att dricka och tyvärr sker det ju ofta innan de blir 18 och då är det viktigt att man kan prata om det. Att ungdomar i Sverige börjar dricka tidigt är ett problem och därför är det viktigare än någonsin att prata om det så att det inte blir tabu. Jag vill visa mina barn att man dricker alkohol till maten och för att ha trevligt, inte för att bli packad. Barnen gör inte som vi säger, de gör som vi gör.

– Självklart vill jag stötta barn som far illa på grund av att deras föräldrar inte kan hantera alkohol, och det finns flera sätt än en ”vit jul” som samhället kan stötta och hjälpa.


Jenny Alversjö, 42, programledare:

Familj: Gift, två barn.

Hur ser din relation ut till alkohol?

– Jag tror många barn och ungdomar förstår att alkohol är en vuxendryck, men när till och med jag som vuxen tycker det är läskigt när vuxnas beteende förändras av alkohol, då man bara tänka sig hur barn känner. Det är tragiskt att det ofta är en känslig fråga att säga till någon som är på gränsen för vad som är ok. För mig är det här en otroligt viktigt fråga och jag försöker alltid se det ur ett barnperspektiv om det är en fest. 

Hur tänker du kring alkoholen i jul?

– Vi har två tonårsbarn och för oss är det viktigt att kunna prata om hur vi ser på det och att det är nolltolerans hemma hos oss innan de är 18. Samtidigt har jag och min man, som är sommelier, ett stort champagne- och vinintresse, så barnen vet att vi uppskattar god dryck. Och det är en fin del av julen att kunna ta fram den där extra fina champagnen. Men vi har blivit mer restriktiva med alkoholen nu än när barnen var yngre. Det finns ju så många goda alkoholfria alternativ att ha på julbordet. 

Så det blir inte en helt vit jul?

– Nej, det blir det inte men vi försöker lägga en grund till den dagen barnen har åldern inne, att dricka måttfullt och värdesätta vad de har i glasen. Jag tror på att föregå med ett gott exempel. 


Foto: KARIN TÖRNBLOM
Doreen Månsson.

Doreen Månsson, 42, programledare:

Familj: Sambo, tre barn.

Hur tänker du kring alkohol och julen?

– Jag är absolutist, så det är svårt för mig att ta ställning eftersom jag inte har alkohol i mitt liv. Men jag sitter ju i förbundsstyrelsen för BRIS och får möjlighet att höra barns röster. Det är ju generellt så att barn är väldigt isololerade på julen med familjen. Det kan vara positivt, om man umgås med familjen och det är bra, men om det inte är så är barnen rätt så ensamma. Det finns inget fritids att gå till och kompisarna är med sina familjer. Det är inte lätt att pausa från sin familj. Tänkt att koppla på alkohol på det då. Det är viktigt att tänka på att barnen bara har familjen och att man kan bjuda hem barn som man vet har det tufft hemma.

Så du tycker att är viktigt att man har en ”vit jul”?

– Det är enkelt för mig att säga, eftersom för mig är det ett ickeproblem, jag har aldrig druckit alkohol. Men själva tanken att det ska vara en vit kul är ju jättebra, det är barnens högtid.


Tommy Nilsson.

Tommy Nilsson, 56, artist:

Familj: Flickvän, fem barn.

Hur resonerar du kring julen och alkohol?

– Jag har inte druckit på sju år, så för mig är det helt naturligt att inte dricka på julen. Jag tycker inte att man behöver det. Julen är en högtid då barnen ofta är hemma, det kan dessutom vara en rätt laddad helg och då kanske man ska undvika alkohol i alla lägen om det finns en risk för diskussioner och bråk.

Många blir blir drabbade under julen eftersom alkoholen är en faktor som är utlösande. Man ska inte dricka över huvud taget om man inte har kontroll och det går ut över andra. Jag har valt att inte dricka, det var inte var bra för mig. Nu när jag ser hur fantastiskt jag mår, vilket är direkt relaterat till att jag inte dricker, är det inget svårt val för mig.

Du har varit öppen med din alkoholism – hur hanterade du det då exempelvis under julen?

– Är man alkoholist tar man varje tillfälle att hälla i sig så mycket som möjligt när det är hyfsat legalt att göra det. Man ser sitt tillfälle då det är fest och då det inte gör någonting att man köper hem en massa. Under midsommar och jul är det ju socialt accepterat att komma hem med ett flak med öl och vin. Jag har en pojke som är 5 år och han ju aldrig upplevt att jag har druckit. Det är jag väldigt stolt över. Han vet ju ingeting annat vilket är väldigt skönt. Men han kommer att få uppleva det med andra människor och då kan han i alla fall använda mig som förebild.

Har du pratat mycket med dina äldre barn om alkohol?

– Ja, det finns ju forskning som säger att alkoholism sitter delvis i generna, att det inte är bara ett socialt mönster. Jag har barn som är upp till 37 år och det är klart att jag har sagt till allihop att de inte får dricka för mycket, att de måste vara försiktiga. Vi har ett öppet snack om det. Det absolut viktigaste är att vi kan vara ärliga mot varandra, att de alltid kan komma till mig om det händer något som är alkoholrelaterat.


Björn Ranelid.

Björn Ranelid, 67, författare:

Familj: Gift, fyra barn.

Varför väljer du bort alkoholen kring jul?

— Det finns ingen anledning att dricka snaps och annat som har med alkohol att göra eftersom det inte är förenligt med barn och barnbarn. Jag och min fru Margareta har aldrig varit berusade när barnen varit i närheten, och inte heller när de inte varit det. Om man nu har ett måttligt spritintag under resten av året finns det inga skäl att dricka på jul. Det är en konstig sedvänja vi har i Sverige.

Tycker du att ”en vit jul” är något som alla bör överväga?

— Absolut. Varför dricka sprit vid julbordet när du är tillsammans med familjen? Julen är familjens högtid. Jag vill poängtera att jag inte är någon domare som fördömer de som dricker sprit. Men jag är och har aldrig varit någon med behov av att dricka mig berusad.


Gry Forssell.

Gry Forssell, 43, programledare:

Familj: Gift, två barn.

Hur tänker du kring alkohol på julen?

– Att festa hör till julfesten eller firmafester. Själva julhelgen är ingen festardag, kröka kan man göra en annan dag. Det är inte ok att bli full på julafton om man firar med barn. Jag firar inte en helt vit jul, utan tar en öl, ett glas vin och kanske en snaps till sillen, men man kan dricka med måtta. Man kan dricka för traditionens skull och för smaken, inte för att bli full. Om man som vuxen i barns sällskap, det gäller inte bara föräldrar, känner att man börjar bli lite slirig, sluta drick. Ta ett glas julmust i stället. Vi har inga problem i vår familj med alkoholism men har flera kompisar som vuxit upp med föräldrar med alkoholproblem. Det är känsligt att påpeka hur någon annan beter sig men det är viktigt att kunna prata om det och också rannsaka sig själv. Det är väldig viktigt att vara nykter på julen.


Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
Malin Gramer.

Malin Gramer, 38, programledare:

Familj: Pojkvän, en son, gravid med sitt andra barn.

Hur tänker du kring alkoholen på julen?

– I år dricker jag inte en droppe eftersom jag är gravid, men annars brukar jag och min sambo ha vin till maten. Men det är inte så att man sitter och snapsar på och blir berusad. Lite glögg vid tretiden och lite vin till maten. När barn är med tycker jag att man ska vara försiktig. Mina barn ska aldrig känna sig otrygga, med att folk är berusade. Vi dricker väldigt lite när barnen är med och det handlar inte bara om julen.

Hade du själv som barn några obehagliga erfarenheter av alkohol och vuxna?

– Nej, aldrig på julen, men visst tyckte jag att det var obehagligt när vuxna var berusade, när man inte riktigt kände igen dem. Jag har aldrig tyckt att julen är en högtid som ska handla om alkohol, oavsett om jag har barn eller inte. Julen är barnens högtid alla barn ska känna sig trygga, de ska alltid känna sig trygga.


Martin Melin.

Martin Melin, 49, polis och tv-profil:

Familj: Tre barn.

Hur tänker du kring alkohol och jul?

– Som polis har jag ju sett allt för många tragedier som orsakats av alkohol, och inte sällan är många av de bråk som startar på just julafton ett resultat av för hög konsumtion av alkohol. Kan man inte dricka alkohol utan att bli aggressiv eller provokativ - då ska man inte dricka. Och oavsett hur man blir av alkohol så ska man inte dricka så man blir berusad, ifall det finns barn med. Barn märker mer än vad man tror. Även små barn.

Kör du en ”vit jul”?

– Jag dricker i vanliga fall väldigt lite men till jul kan det absolut bli lite glögg och en eller två öl till maten. Men jag avstår från nubbe på julbordet.

Vad dricker du till julbordet?

– Öl. Bara öl, varvat med julmust.

Har du något minne från barndomen då alkohol påverkat din julafton på ett negativt sätt?

– Nej, jag har ju tur nog vuxit upp med en omgivning som förstår att alkohol i för stora mängder när det finns barn med sällan blir bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Familj

Jul

TV4