Glöden inom Zara Larsson har slocknat

Zara Larsson.
Zara Larsson.

Hon ligger i soffan, scrollar på mobilen och låter hämtmaten förfaras.

Hon ger en intervju, men när frågorna inte intresserar följer hon droppar på fönsterrutan i stället.

I första halvan av sitt sommarprat låter Zara Larsson så uttråkad och blasé att jag för mig själv gör en liten lista på andra människor som kunde ha använt tiden bättre. Elaf Ali, till exempel, författare till hyllade boken ”Vem har sagt något om kärlek?”, om att växa upp i och bryta sig loss ur en hederskultur.

Zara: "Jag mår dåligt varje gång tidningarna skriver om världsartisten Zara Larsson – sluta med det, jag vill inte bära hela Sverige på mina axlar, jag blir så ängslig (teatralisk suck), jag känner mig misslyckad."

Hon låter bitvis ironisk när hon beskriver sin ångest.

"Nu pallar jag inte längre bråka med gubbar på nätet – jag har över sex miljoner följare och jag vill behaga dem alla."

Om det här är sommarpratet som ska sätta punkt för eldsjälen Zara Larsson, hon som lika mycket som för sin enorma sångröst blev känd som feministisk förebild, så lyckas hon. Tonåringen som slog ner på våldtäktskultur och hyllades av rapparen Nicki Minaj när hon trädde en kondom över benet, upp över vaden, med orden "Till alla killar som säger att 'min penis är för stor för kondomer, SITT NER.’"

Nötts ner

Rolig, slagkraftig, en röst som nådde ut över världen på flera sätt – "Lush life" har passerat en miljard strömningar på Spotify – Zara brann. Ingen kan kräva den där glöden av henne, men nu verkar den ha slocknat.

Någonstans i mitten får vi förklaringen. Näthat som nött ner, erfarenheter av övergrepp, en skadlig relation som lämnat spår, en bekräftelsejakt som hon själv beskriver som ett "självskadebeteende". Det låter ledsamt alltihop.

I slutet av hennes sommarprat tänker jag att det förmodligen inte var en tur till radiohuset hon behövde. Utan till en expert som kan hjälpa henne att må bättre.

Publisert:

LÄS VIDARE