Sanna Nielsen: ”Jag tror inte jag är kreddig för fem öre”

Sanna Nielsen.
Sanna Nielsen.

Nu varvar Sanna Nielsen, 37, upp.

Närmaste halvåret väntar ”Allsång på Skansen”, julturné och nypremiär på musikalen ”Funny girl”.

Under en timmes samtal hinner vi också avverka eventuell medverkan i ”Så mycket bättre”, hur okreddig hon är och, förstås, den största rollen hittills: Som mamma till Gibson, drygt sex månader gammal.

– Man kan leva länge på det där leendet, den där lilla gosiga handen. Då gör det inget att man fått vara vaken sedan klockan fyra i morse, säger Sanna när vi träffas en förmiddag.

Sanna Nielsen behöver väl ingen närmare presentation. Rekordung (11 år) Svensktoppsstjärna. Album och julkonserter. Melodifestivalen som både artist (sju gånger) och programledare. En tredjeplats i Eurovision song contest. Julvärd i SVT. Och så vidare.

Nu börjar vi med att prata om SVT:s ”Allsång på Skansen”, som hon i sommar leder för sjunde gången.

– Det var absolut självklart att fortsätta med det. Det är världens bästa sommarjobb, speciellt nu när vi äntligen kan bjuda in publiken igen. Jag får göra så otroligt mycket, från shownummer och minimusikaler till att dansa med Kim Sulocki. Vad som helst är möjligt i programmet. I år har jag sagt att jag vill steppa, fast jag inte kan det (skratt).

Egentligen är du ju artist, hur bekväm känner du dig i programledarrollen?

– Det är ändå mitt sjunde år nu, så jag känner mig ganska bekväm. Även fast jag inte gjort tv sedan förra sommaren, sitter det nog i ryggraden. Sedan kan allt hända i direktsändning. Ibland är det nästan som att något går fel, så att man inte bara fyller åtta minuter och trettio sekunder med precis det som var planerat.

Medan de som alltid jobbar med programmet redan varit igång med artistmöten, har Sanna just börjat delta i onsdagsmöten, där de diskuterar innehåll, vilka artister som kan vara med i olika hyllningsnummer och sådant.

– Ett pussel som är väldigt roligt att lägga, säger Sanna.

Sanna Nielsen.
Sanna Nielsen.

”Något speciellt att vara ute på vägarna”

Planeringen inför november och december månads julturné, som man just har släppt biljetterna till, sker mer informellt. Orkesterns kapellmästare är Sannas sambo och pappan till Gibson, gitarristen Joakim Ramsell, 49.

– Jag hade tänkt att det borde vara svårt att förnya sig, men det finns så mycket ny julmusik. Nu snurrar Michael Bublé ofta hemma. Fiona Apples ”Frosty the snowman”. Man kan göra ”Stilla natt” med banjo. Kreativiteten flödar just nu.

År 2019 gjorde Sanna succé på Börsen i Stockholm, med showen ”Mitt Sanna jag”. Men hon ser fram emot att turnera.

– Det är något speciellt att vara ute på vägarna. Premiären förra gången på Halmstadsteatern var magisk. Mest är vi på ställen som tar in ungefär tusen personer. Ystad teater tar kanske bara 350, men det är en sådan otroligt vacker liten teater. Och så avslutar vi på Cirkus i Stockholm.

Är det kanske så att du är ännu populärare ute i landet än i Stockholm?

– Ja, det tror jag. Jag har stark publik här också, men i Stockholm händer hela tiden så mycket annat. Ute i landet blir en konsert mer av en happening. Och jag tror inte jag är kreddig för fem öre (skratt).

Så alla skulle bli förvånade om de såg dig hänga i en bar med till exempel Veronica Maggio?

– Nej, varför det? (skratt). Jo, så är det kanske, men det hade varit kul att gå på krogen med henne.

Blev utskälld – för att hon jobbade

En sak med förra årets julturné som inte var lika kul för Sanna, var en del arga kommentarer i sociala medier om att hon drog ut på turné bara någon månad efter att hon hade fött sonen Gibson.

– Ja, det fick jag, absolut. Framför allt är det ofta kvinnor som har skällt. Jag tycker vi kvinnor borde lyfta, hjälpa och supporta varandra i stället. I musikbranschen hejar vi mycket på varandra i stället för att ge kritik för att man väljer att jobba.

– Den här kritiken är jättetråkig. Om de ändå hade vetat hur vi har det… Joakim och jag var med vår son 22,5 timmar varje dygn under turnéen. Det är 2022, man kan pumpa ur bröstmjölk, allt fungerade hur bra som helst. De en och en halv timme vi stod på scenen sov han oftast, annars var min kompis sedan 20 år tillbaka, som jag gick på gymnasiet med, där som barnvakt. Allt gick så himla bra.

Än så länge har Gibson inte ens börjar krypa. Men den tiden är snart där. Som tvåbarnsförälder, även om det var länge sedan mina var små, delar jag med mig av lite tips, råd och varningar vad som kan hända om ungefär ett halvår.

– Jag hade en fin förlossning och har levt på lyckohormoner efter det. Men man har ju redan lite ont i ryggen av att gå böjd framåt. Och det finns ju ingen manual för att vara förälder. Det är väldigt roligt när man har löst en kod, men då händer något annat.

Sanna Nielsen under ”Allsång på Skansen” förra året.
Sanna Nielsen under ”Allsång på Skansen” förra året.

Har fått frågan om ”Så mycket bättre”

Om vi återgår till artisteriet, så kan man ju undra varför Sanna Nielsen aldrig varit med i TV4:s ”Så mycket bättre”. Till skillnad från många artister från de senaste åren, som ibland knappt haft en enda hitlåt, finns det ju en uppsjö med Sanna Nielsen-sånger som en bred publik känner igen.

– Jo, det finns i alla fall en bank, säger hon.

– Första säsongen fick jag en intresseförfrågan. Då visste ingen riktigt vad det skulle bli. Jag minns inte riktigt vad jag svarade. ”Nej” eller ”vet inte” eller ”vi får se”…

– Det har väl alltid funnits diskussioner kring det programmet, om det skulle funka, men ”Allsång på Skansen” är ju ett hinder. Det krockar. Ska det bli, får det väl bli sedan…

Efter nyår väntar ännu ett stort uppdrag för Sanna:
Nypremiären av musikalen ”Funny girl” på Malmö Opera. Den ska spelas 27 januari-26 mars. På scenen står bland annat Alexander Lycke, Marianne Mörck och Ann-Louise Hansson. Sanna spelar huvudrollen Fanny Brice (1891-1951), Broadway-stjärna i början av 1900-talet. Musikalen är främst känd som Barbra Streisands parad- och genombrottsroll. Hon gjorde den först på scenen, sedan i filmen från 1968.

”Vad fan tog jag inte en selfie för?”

Sanna har redan gjort rollen, ett kort tag hösten 2020, innan pandemin satte stopp för det.

– Vi gjorde den för 50 personer. Vi streamade också. Sedan stängde vi ned när vi bara fick ha åtta personer i publiken.

Hon fick lysande recensioner – men känner sig ändå inte särskilt bekväm inför rollen som skådespelerska.

– Jag kommer alltid väl förberedd. Kan mitt manus, kan karaktären, men tycker ändå det är läskigt att gå upp på golvet när vi ska repa, brainstorma och hitta på. Då kan jag bli högröd i ansiktet, tycka det är jättegenant och får dåligt självförtroende.

Därför tog hon hjälp av en Dramaten-skådespelerska.

– Jag hoppas få träffa henne igen inför nypremiären. Fick lite privatlektioner och tips på vad jag kan utveckla.

Vem var det?

– Jag får hålla på den lite, jag har inte frågat om det är ok att säga namnet.

Hon tänker efter ett tag och säger sedan:

– Vad fan tog jag inte en selfie för med henne? Det skulle jag gärna göra, annars kanske ingen tror mig…


Sanna Nielsen om…

…när hon bestämmer om det blir en fortsättning på ”Allsång på Skansen”:
– Vi tar det sommar för sommar. Några år skrev jag på kontraktet en timme innan sista sändningen. Bara projektledaren och producenten visste om det. Och ingen visste vad jag skulle säga under den minut jag hade på mig av berätta.

… drömgästen i tv-programmet:
Celine Dion. Hon sjunger fantastiskt. Jag ska se henne i augusti. Då kan hon väl kommer över till allsångsscenen också. Har de lyckats tidigare med andra utländska artister, så…

… yngre svenska artister hon gillar:
Molly Sandén. Benjamin Ingrosso. Molly Hammar, en otrolig sångerska. Miriam Bryant. Hon är en ny Ted Gärdestad känns det som ibland. Hennes låtar blir klassiker direkt.

… att gå i Barbra Streisands fotspår i ”Funny girl”:
– Barbra hade näsan och att många tyckte hon var för spretig för Broadway. För mig har det alltid varit ”Gud, vad du är lång”. Filmen är så ikonisk, men jag har bara sett den en gång. Jag måste hitta min Fanny Brice.

… varför sonen heter Gibson:
– Pappan i familjen spelar ju på en Gibson-gitarr. Han hade just köpt en ny sådan, vi var gravida och visste inte ens vilket kön det, men namnet funkar för båda. Det kändes väldigt oss.


Här kan man se ”Min Sanna jul” mot slutet av året:
November: 17 Halmstad, 18 Örebro, 19 Bollnäs, 20 Gävle, 24 Linköping, 25 Karlskrona, 26 Växjö, 27 Vara, 30 Skövde.
December: 1 Norrköping, 2 Kalmar, 3-4 Kristianstad, 8 Luleå, 9 Skellefteå, 10 Umeå, 12-13 Malmö Opera, 16 Helsingborg, 17 Kungsbacka, 18 Ystad, 20 Stora Teatern, Göteborg, 21 Jönköping, 22 Cirkus, Stockholm.

Publisert:

LÄS VIDARE