Peter Dinklage kritiserar ”Snövit”

Ifrågasätter Disneys nya film • Nu svarar de på kritiken

TT

Uppdaterad 2022-01-26 | Publicerad 2022-01-25

Peter Dinklage anklagar Disney för att hålla fast vid gamla stereotyper i "Snövit". Arkivbild.

Peter Dinklage riktar skarp kritik mot Disneys nya spelfilmsversion av ”Snövit”.

”Game of thrones”-skådespelaren kallar i en intervju projektet för en ”jävla bakåtsträvande” historia och anklagar filmbolaget för att hålla fast vid gamla stereotyper om funktionsvarierade.

– Inget illa menat, men jag häpnade lite grand... de var väldigt stolta över att rollbesätta en latinoskådespelare som Snövit, men berättar fortfarande historien om ”Snövit och de sju dvärgarna”, säger han i ”Marc Maron's WTF”-podcast.

I spelfilmen, som får premiär 2023, spelar Rachel Zegler (”West Side story”) Snövit och Gal Gadot (”Wonder Woman”) den onda drottningen. Peter Dinklage, som själv är kortvuxen, tycker inte att Disney har gjort upp med sitt gamla fördomsfulla historiska bagage.

– Det går inte ihop för mig. Ni är progressiva på ett sätt men gör fortfarande den där jävla bakåtsträvande historien om sju dvärgar som bor i en grotta, säger han.

Disney svarar

På tisdagen svarade Disney på kritiken i ett uttalande.

– För att undvika att förstärka stereotyperna från originalfilmen tar vi ett annat grepp med de här sju rollfigurerna och har konsulterat kortväxta personer. Vi ser fram emot att berätta mer när filmen efter en lång utvecklingsperiod närmar sig produktionsfasen, säger en talesperson till The Hollywood reporter.

Ur ”Snövit och de sju dvärgarna”.

ANNONS