Sommarens hits – strategi eller klyschor?

Publicerad 2022-06-21

Olivia Lobato är känd för sin sommarhit "Syrener". Pressbild.
Olivia Lobato är känd för sin sommarhit "Syrener". Pressbild.

Sol, bad, och sandaler av plast. Sommarlåtarna har blivit en del av den svenska låtskatten – och ett sätt för artisterna att få den där hiten som spelas år efter år. Men lyssnarna är kräsna, säger Linda Nordeman, musikredaktör på P3.

– Nu för tiden måste artisterna fylla texten med ett annat innehåll än bara ”sommaren är kort” eller ”red red wine”. Det är viktigt att fila mycket på texten och skapa sin egen grej utan att det blir för klyschigt.

Bland de artister som har fått ordentliga sommarhits senaste året finns 18-åriga Olivia Lobato. Hon slog igenom på Tiktok, signades av skivbolaget Universal och släppte låten ”Syrener”, som är uppe i över 13 miljoner strömningar på Spotify. Hon har dessutom gjort en cover på ”Visa vid vindens ängar” och är nu aktuell med singeln ”Allt som är bra tar slut”.

– ”Syrener” är skriven under våren och inspirerad av den tiden. Egentligen är det en tillfällighet att mina låtar fått sådan sommarkänsla för vi skriver musik året om. Men oftast skapas mer minnen på sommaren som man sedan använder som inspiration i låtskrivandet, säger hon.

Passar på

Musikredaktör Linda Nordeman upplever att många artister passar på att släppa låtar med sommartematik inför sommarens festivalspelningar.

– Man möter sin publik under den varma perioden på året och speciellt nu när vi har haft ganska mycket nedstängt. Därför gissar jag att artisterna vill vara så ”här och nu” som det bara går. Det känns ju mycket mer passande att ha något att framföra som handlar om sommaren, inte bara en mörk, vemodig ballad om december.

Sommarlåtar är inte att förväxla eller likställa med sommarplågor. Plågorna dyker upp och spelas överallt under en intensiv period, men de handlar faktiskt inte alltid om årstiden. Exempel på typiska sommarplågor kan vara ”Boten Anna” eller ”Despacito”.

– Det där har ändrats. Förr om åren gick det knappt att undvika sommarplågorna, men i dag kan man styra sin konsumtion på ett annat sätt. Alla kan söka upp den musik man har behov av när som helst, säger Linda Nordeman.

Olivia Lobatos låtar har en positiv sommarkänsla men mer vemodiga texter, en kombination hon medvetet försöker få till.

– Man tröttnar på musik där både texten och musiken är glad och jag tycker det blir lite tjatigt. Lyckligt och sorgset tillsammans är den bästa blandningen. Det blir nästan så att man romantiserar det sorgliga. Ibland kan det vara lite tråkigt att inte vara hjärtekrossad, man vill ha någon att tänka på, säger Olivia Lobato.

TT: Vilka ingredienser tycker du gör en låt somrig?

– Texterna är jätteviktiga, men framför allt handlar det om soundet. Jag jobbar tillsammans med en producent som heter Joakim Buddee och han är expert på att få fram den där ”glimriga” känslan som påminner om sommar.

”Feelbadklassiker”

Inte heller Linda Nordeman anser att en sommarlåt behöver vara rakt igenom positiv.

– Om man som artist är vemodig kan man göra sin egen variant, som Lana Del Reys ”Summertime sadness”. Cedrix Gervais remix av låten gjorde att den blev en stor sommarhit, väldigt mycket Lana Del Rey i sin vemodiga feelbadstämning samtidigt som den blev oerhört hittig med en allsångsrefräng. Man behöver inte gå i fällan att alla ska kunna skråla med.

Tomas Ledin är ett exempel på en artist vars sommarlåtar överlevt år efter år, såväl genom radions sommarspellistor som i barnkörer på skolavslutningar. Men numera finns en artist som kan ha axlat hans mantel, säger Linda Nordeman.

– Laleh har definitivt tagit över de här skolavslutningslåtarna från Ledin. Hon har hittat en bred målgrupp åldersmässigt och går hem såväl hos vuxna som barn. Men musikhjulet snurrar fortare nu och det gäller att låten ska fastna hos många och bli en hit både i radio och via strömning. Det är svårt att få till samma breda genomslag som Tomas Ledin hade då.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig siffra av antalet strömningar.