Ändringen i ”På spåret”: Momentet plockas bort

Publicerad 2021-11-24

Tittarna jublar och rasar så fort minsta detalj ändras i långköraren ”På spåret”.

I år införs ett helt nytt moment: ”Närmast vinner” – samtidigt som ett annat ryker.

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan, konstaterar Kristian Luuk.

Kristian Luuk har åkt skytteltrafik mellan Stockolm och inspelningarna av frågeprogrammet i Göteborg under 13 säsonger. På fredag är det säsongspremiär.

Och nu får programmet en ny kategori: Närmast vinner. Lagen får se en händelse på film och ska sedan pricka in på en karta var händelsen utspelas.

– Det görs med hjälp av raffinerad teknik från SVT:s grafiska avdelning i Växjö där man kan zooma sig ned på några hundra meters avstånd om det skulle behövas. Vi delar ut tre poäng till den som är närmast, säger Kristian Luuk till TT.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström gör sin trettonde säsong i "På spåret". Pressbild.

Har skapat debatt

Men samtidigt som momentet Närmast vinner införs, försvinner ett annat.

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan, säger han till nyhetsbyrån men konstaterar samtidigt att programmet i genomsnitt hade 2,7 miljoner tittare under förra året.

Åsikter finns det också gott om vad gäller årets deltagare. Framför allt har konstellationen Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson skapat debatt på sociala medier inför premiären.

– Vi tyckte att det var roligt att de kom från olika kanaler och har lite olika profil som politiska kommentatorer. Det är ett roligt möte, vi testade dem ihop och de klickade bra, det kändes klockrent!

Några sticker ut

I årets säsong finns det särskilt ett par som sticker ut lite extra, avslöjar Luuk, men vilket vill han inte säga.

– Jag kan inte säga vilka det är för det skulle ”spoilra” lite, men det är ett par som är liksom "Va?! Shit, vad fasen hände?!". De är så bra, alltså både kunskapsmässigt och underhållningsmässigt, säger han till TT.

Och det fortsätter att rulla på för radarparet Kristian Luuk och Fredrik Lindström, trots att Luuk antytt att han inte ser programledarskapet som ett livslångt projekt.

– Problemet är att de senaste åren av någon anledning har varit roligare än på länge, det ”levlade” upp. Kanske har det att göra med att vi kan fokusera på detaljer, på att göra programmet ännu bättre och roligare och vi märker också att det är en tydlig trend att yngre börjar titta på programmet.

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson är ett av de par som väckt mest uppmärksamhet redan innan programmet har dragit i gång. Pressbild.

ANNONS