Fint mottagande för Salehs "Boy from heaven"

Av:  TT

Fares Fares och regissören och manusförfattaren Tarik Saleh under inspelningen av "Boy from heaven" i Göteborg. Arkivbild.
Fares Fares och regissören och manusförfattaren Tarik Saleh under inspelningen av "Boy from heaven" i Göteborg. Arkivbild.

Ett sevärt konspirationsdrama som gör satir av korruptionen inom kyrka och stat. Så beskrivs Tarik Salehs nya film ”Boy from heaven”, som just haft sin världspremiär på Cannesfestivalen.

Filmen handlar om den unge fiskarsonen Adam (Tawfeek Barhom) som får sitt livs chans: en plats vid det anrika Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen.

”Det finns en spännande blandning av förakt och paranoia här, tillsammans med en längtan efter anständiga individer längre ner i näringskedjan – det påminner mig om John le Carré”, skriver The Guardians recensent Peter Bradshaw.

Han avslutar recensionen med att kalla filmen ”ett djärvt arbete ändå”, även om han mot slutet upplevde att den inte riktigt hade modet att fullfölja sin satiriska övertygelse.

Fares dominerar

Tarik Salehs beskrivs som en ”smart och stilfull regissör” och även skådespelaren Fares Fares rosas för sina insatser.

”Cannesfestivalen har precis inletts så prisprognoser kan tyckas lite förhastade, men ändå är det svårt att föreställa sig att den fenomenala insats som svensk-libanesiske Fares Fares gör i Tarik Salehs brännande politiska thriller ”Boy from heaven” kommer att gå helt obemärkt förbi av årets jury”, skriver Deadline.

”Fares toppar det arbete han gjorde i Salehs Sundance-hit ”The Nile Hilton incident” från 2017 och dominerar duken från det ögonblick han gör entré, skriver nöjessajten vidare.

Sofistikerad vuxenthriller

Enligt Deadline levererar Tarik Saleh en sofistikerad vuxenthriller som belyser ett komplicerat ämne och fungerar på många fler nivåer än det sociopolitiska.

”Det är en konstig matchning för Cannes, men fler festivalstarter kommer säkert att följa – och förhoppningsvis större projekt för denna smarta, stilfulla regissör”, skriver Deadline.

Publisert: