Dans och bilder bär ”Jesus Christ superstar” i arenan

Peter Jöback och Ola Salo.
Peter Jöback och Ola Salo.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jesus Christ superstar

Avicii arena, Stockholm. Musikalkonsert i regi/koreografi av Fredrik ”Benke” Rydman, med Peter Jöback, Ola Salo, Janice, Anton Lundqvist, Kristoffer Hellström, Patrik Martinsson, Linda Pritchard, David Lindström.

Två sevärda stjärnor bär upp den rockiga musikalen om Jesus.

Dansnummer och bilder är mest minnesvärda i den här engelskspråkiga uppsättningen för svenska hockeyarenor.

Den första ”Jesus Christ superstar” jag såg var med Agnetha Fältskog som Maria Magdalena på Scandinavium 1972. Nu sluts cirkeln när Peter Jöback och Ola Salo tar musikalen på turné till den och andra svenska ishockeyrinkar.

Benke Rydmans uppsättning bygger på rummet och utnyttjar de stora ytorna. Hela ensemblen släntrar in genom parkettpubliken i vardagskläder. Fram till scenen, som ser ut som en byggarbetsplats. De plockar fram scenkläder. Jesus (Peter Jöback) i vitt och Judas (Ola Salo) i grått.

Dansnumren imponerar, som när Jesus driver ut månglarna ur templet och när ensemblen svänger runt i ”Hosanna”.

Det är en musikal för ögat. För vår tid, med en publik som tar selfies och filmar sångnummer. I följet kring Jesus finns också flera som bär videokameror. Bilderna visas på några av skärmarna runt scen. Alla filmar varandra.

Ola Salo har spelat Jesus tidigare, i ett par uppsättningar på svenska. Nu sjungs musikalen på engelska, vilket understryker att det inte är Ordet som är det viktiga den här gången.

Musikalen har i stort inga talade partier, utan sångerna avlöser varandra. Musikalen var genombrottet för textförfattaren Tim Rice och kompositören Andrew Lloyd Webber, som slösade med melodier på ett sätt han inte gjort senare.

”Jesus Christ superstar” har gott om låtar som fäster. Alla kommer inte till sin rätt i det ibland skräniga arenaljudet, och det drabbar i första hand de lugnare sångerna.

Linda Pritchards röst imponerar dock när hon sjunger Simons nummer ”Poor Jerusalem”. Musikalens komiska stund är alltid kung Herodes sång, i slutet av andra akten. Han spelas nu underhållande av Anton Lundqvist, klädd i Tarzans badbyxor och i brottning med en gigantisk uppblåst gris. Grisen är diskret vid en jämförelse.

Peter Jöback är bra som en trött och trasig Jesus, sliten av förväntningarna som frälsare för många. Ola Salo var också stark som Jesus, men hans röst passar minst lika bra för Judas låtar som har mer hårdrocksångest. Två tvivlande människors förtvivlan fångas i närbilder på skärmarna.

Det är Judas som har det stora finalnumret, ”Superstar”. Här framförd i glitter och paljetter, som en eurovisionschlagershow i silver och guld. En sorts korsfest, innan Jesus spänns upp med armarna utsträckta och säger ”It is finished”.

TURNÉ: 13-15/5 Stockholm, 20-22/5 Växjö, 27-29/5 Malmö arena, 3-5/6 Karlstad, 7-8/6 Sandviken, 10-11/6 Linköping, 16-18/6 Göteborg Scandinavium.

Publisert: