Tobbe Ek: ”Jag hade fel”

Jag hade fel!

Ja, alltså inte om Gina eller Bagge. Möjligen om Kläfford.

Här är mina lärdomar efter tre fredagsfinaler av "Idol".

Ifrågasätta folkets favorit och jämföra Chris Kläfford med 2015 års vinnare Martin Almgren:
Mejlen rasar in. 50 procent tycker att jag är en idiot och kan inte ens se det komiska i att båda storfavoriterna till och med kommer från samma samhälle med färre än 10 000 invånare. 10 procent hör vad jag säger, men håller inte med. 40 procent håller med mig.

Ifrågasätta tv-tittarnas onyanserade kritik mot Gina Dirawi som sågas innan hon ens öppnat munnen:
Mejlen rasar in. 10 procent håller med mig. 5 procent håller inte med mig, men är nyanserade i sin kritik. 85 procent är på riktigt rasistiska idioter som inte har något som helst relevant att säga annat än att de avskyr unga kvinnor med ickesvensk bakgrund.

Ifrågasätta Anders Bagges skojfriska brist på konstruktiv kritik:
Mejlen rasar inte in. Av det fåtal jag får är hälften på min sida och hälften tycker att jag är en idiot. Kommentarerna rasar däremot in på Anders Bagges instagram efter att han skärmdumpat rubriken till krönikan. I skrivande stund närmare 300 stycken, som svarar på Bagges fråga "Vad tycker ni om Tobbe Ek?"

Vad tror ni att Bagges alla fans svarar på den frågan?

Jag sammanfattar:

Storfavoriten i "Idol" väcker debatt, och åsikter, precis som en blivande idol ska göra. Jag måste alltså kanske omvärdera Chris Kläffords möjlighet till karriär.

Det spelar ingen roll vad Gina Dirawi gör, hon kan vinna alla priser i världen, rädda livet på tusentals, uppfinna ett botemedel mot cancer. Rasister och hatare kommer ändå fortsätta vara det.

Anders Bagge väcker mest känslor bland sina följare och supportrar. De agerar som vilka pojkbandsfans som helst som blint slår huvudet i väggen över minsta krökta hår på sin idols huvud (det här var alltså en metafor, Bagge har ju inte så många hårstrån på huvudet), utan att ens göra ett försök till att lyssna eller se nyanser.

Men framför allt: kul att "Idol" har börjat engagera igen. Jag trodde det var ett stendött format utan möjlighet till återupplivning. Jag hade fel!

avTorbjörn Ek

ARTIKELN HANDLAR OM