Hasse Alfredson död

Sista programmet om Hasse Alfredson sänds i veckan

Dokumentärfilmaren: ”Det känns väldigt tomt och sorgligt”

Av: 

Leo Pettersson

NÖJE

Det sista programmet som gjordes om Hans ”Hasse” Alfredson var en dokumentär av Susanne Cederberg.

Den kommer att sändas på SVT i veckan och hon minns en legendar som var blygsam om sin framgång.

– Han var väldigt ödmjuk, säger hon.

Under söndagen avled den folkkära författaren, regissören och underhållaren Hans ”Hasse” Alfredson. Han blev 86 år gammal.

På torsdag klockan 20.00 sänds Susanne Cederbergs ”Porträtt: Hans Alfredson” i SVT 1. Kvinnan bakom dokumentären beskriver det som en film som fångar mycket av en lång och framgångsrik karriär.

– Jag tror att folk blir glada över att se hur mycket olika saker Hasse faktiskt hann göra under sin levnad. Det är ett kärt återseende och många tillbakablickar. Han skojar mycket och det är mycket glädje, men också sorg. Vi pratade en hel del om både livet och döden, säger Susanne Cederberg.

”De var helt unika i sitt sätt”

Programmet sändes första gången i januari 2011 och hon beskriver det som ett privilegie att få ha kommit honom så nära.

– När man tittar tillbaka på hans långa karriär så är det ju väldigt imponerande. Han var väldigt ödmjuk kring det. Han sa att han och Tage Danielsson fick ett sådant genomslag för att det bara fanns en kanal då. Han sa: ”Om vi hade slagit igenom idag hade det inte blivit alls lika stort”. Men det tycker inte jag stämmer alls. De var helt unika i sitt sätt med humorn, allvaret och samhällsengagemanget. Jag kan inte komma på någon som har den bredden idag.

”De sista åren var han inte ute så mycket”

Efter inspelningen av programmet, som spelades in mycket på Österlen, hade de regelbunden kontakt med varandra. Senaste gången de träffades var förra året.

– Jag bor på Lidingö och han bodde ju också här. Men de sista åren var han inte ute så mycket och gick. Det är aldrig väntat att någon ska gå bort, men man visste ju att Hasse var sjuk, säger hon.

Hur mår du nu, efter beskedet om hans bortgång?

– Det känns väldigt tomt och sorgligt. Det är tyvärr den vägen vi alla ska gå, även om man inte alltid tänker det.

Susanne Cederberg gjorde också dokumentären ”Michael Nyqvist – ett porträtt” som kom ut förra året.

Jan Malmsjö: ”Ett stycke värme som gick förlorat”

Lovorden och hyllningarna till Hans Alfredson har varit många det senaste dygnet. Många vänner och kollegor sörjer nu hans bortgång.

Jan Malmsjö, 85, minns särskilt en sketch där ”Hasse” spelade karaktären Pastor Jansson.

– Jag citerar honom ofta. ”Livet är som en påse. Tomt och innehållslöst om man inte fyller det med någonting”. Bättre än så kan det inte sägas, säger Jan Malmsjö.

De båda träffades senast på Gösta Ekmans begravning i maj. Han beskriver Hasse Alfredson som en man som visste vad han ville.

– Det var ett stycke värme som gick förlorat. Disciplinerad värme. Han visste mycket väl vad han ville, denna mycket improvisatoriska människa som man såg honom som

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarens trender hos Åhléns - handla kläder, skor och väskor här.

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Hasse Alfredson: ”Jag mår inte riktigt bra”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hasse Alfredson död

Hans Alfredson (komiker, regissör)

Jan Malmsjö

Dokumentärer