Gustav och Marie Mandelmanns klimatoro

”Det vill jag inte ens tänka på...”

Marie och Gustav Mandelmann är oroliga.

Paret vill inte uppleva samma torrperiod som 2018.

– Det kan bli samma visa i år igen, säger Gustav i ”Mandelmanns gård”.

I säsongspremiären av ”Mandelmanns gård” minns Gustav Mandelmann, 54, och Marie Mandelmann, 55, tillbaka mot den extremt torra sommaren 2018. Deras odlingar och boskap tog mycket stryk och paret vill inte uppleva samma sak igen.

– I år så känner jag en viss oro också, hur ska det här året bli? Inget regn och torrt i backarna. Blir det lika torrt som förra året... Ja det vill jag inte ens tänka på, säger Marie Mandelmann i programmet.

”Torrt som tusan”

Då regnet uteblev var det många som hade problem med sina odlingar. Gustav Mandelmann menar att man måste säkerställa saker inför en sådan period.

– Förra året var ett galet, crazy år. Det var torrt som tusan, galet varmt. Det regnade inte alls under den växande säsongen. Och det kan bli samma visa i år igen. Det gäller att gardera sig på olika vis, säger han i programmet.

”Kan inte tänka mig ett liv utan...”

Paret åkte på ett stort bakslag till följd av torkan och vill inte riskera samma sak igen.

– Efter förra årets katastrof när vi fick slakta bort alla fåren så ställs vi inför ett nytt år. Jag kan inte tänka mig ett liv utan får här på gården, säger Marie Mandelmann.

Nya får på gården

I programmet bestämmer de sig i stället för att hämta nya får i Örebro.

– Någonstans slog det oss nu när klimatet blir torrare med somrarna så kanske vi ska ha får som klarar torkan bättre. Gotländska pälsfår klarar torrt bete och sånt. Det är en del av vår själ att ha får, säger Gustav.

”Det är allvar för oss”

När Nöjesbladet når Gustav Mandelmann berättar han mer om oron för klimatet.

– Det sysselsätter våra tanker mycket. Hur man ska klara torrperioden bättre? Hur ska vi göra på gården? Hur ska vi slippa slakta djuren? Vi har bland annat planterat mer träd och buskar. Hela tiden att få växtligheten att växa. Vi har också grävt en bevattningsdamm samt byggt växthus och gör mer terrassodlingar.

Hur tänker ni kring klimatet?

– Man är orolig för hur man ska klara sig. Det är allvar för oss. Vi vill dra vårt strå till stacken och vi tycker att man ska äta mindre kött men äta bra kött då man äter det.

”Mandelmanns gård” sänds tisdagar 20.00 på TV4 och på TV4 Play.

Publisert:

LÄS VIDARE