Marianne Mörcks succé i SVT – högsta betyg av Aftonbladets läsare

Julvärden: ”Tack så hemskt mycket”

En överväldigande majoritet av Aftonbladets läsare ger Marianne Mörck allra högsta betyg, fem plus.

Något som gör julvärden märkbart berörd.

– Vad säger du? Va? Det är ju fantastiskt. Nu ryser jag här, säger hon efter sändningen.

Marianne Mörck, 70, hyllas av både Aftonbladets läsare och i sociala medier efter hennes insats som årets julvärd i SVT.

När skådespelaren och sångerskan får veta om hyllningarna tåras ögonen.

– Vad säger du? Va? Det är ju fantastiskt. Nu ryser jag här. Jag vet inte vad jag ska säga, jag blir bara rörd. Man är ju den man är och... ja, det har varit roligt. Tack så hemskt mycket.

Hon säger att hennes intention under kvällen var att försöka gå igenom kameran och komma ut till vardagsrummet hos folk.

– Jag är en väldigt glad människa från grund och botten, jag är lycklig från att jag vaknar till att jag går och lägger mig. Det finns i mitt blod från mitt biologiska bo någonstans. Det har räddat mig i livet mycket och någonstans så kanske jag kan förmedla det.

Skojade med elljus

I början av sändningen valde Marianne Mörck att skoja med tittarna om ljuständningen, när hon först tände ett elektriskt ljus med en fjärrkontroll innan det riktiga stearinljuset kom fram.

– Jag känner mig väldigt gammal när det gäller elektricitet. Det finns inget som fungerar hos mig. tv:n, scannern... mejlen blev upp och ner här om dagen och jag spelade ”Frühlingsrauschen” på tangentbordet och blev galen. Då tänkte jag att jag inte ska vara så gammal som jag är. Jag ska hänga med i moderniteterna, säger hon om hur idén till elljuset kom till.

Hon kände att hon kunde höra hur alla hemma i sofforna sa ”men vad gör hon?”

– För det där är ju så heligt. Jag som är så traditionsbunden, för mig är det heligt att tända ljuset, det ingår i hela traditionen att öppna upp för julen. Jag vet fortfarande inte hur folk har reagerat på det här.

”Ingen har svimmat”

I övrigt beskriver Marianne Mörck kvällen som ganska lugn och hon känner sig förvånansvärt pigg efter sändningen.

– Det är ingen som har svimmat, och det har inte varit någon kontakt som har åkt ut eller så. Det har rullat på faktiskt!

Hur ska du varva ner nu?

– Jag har bett att få Janssons med mig, för jag älskar Janssons. De har gjort en panna till mig där ute, den ska jag få med mig hem. Nu ska jag hem till min katt Pysen som väntar och som älskar mig och jag älskar honom.

Skulle du kunna tänka dig att vara julvärd igen om du får frågan?

– Det ska du inte fråga mig. Det kommer inte att bli så, nu har vi ju en annan tradition. Jag kan ju sitta här till jag är hundra, men nu kommer det nya, nya färger och nya infallsvinklar och nya program. Så jag är glad att det här är över och hälsar så gott till alla Aftonbladets fantastiska läsare som har skrivit in så fint.

Publisert:

LÄS VIDARE