Sänder nyskriven teater i virusets spår

Av:  TT

Folkteatern i Göteborg satsar på ny dramatik i coronavirusets fotspår. När föreställningarna pausas sänds nya satsningen "Urgent drama" digitalt, med verk av dramatiker från hela världen.

– Våra skådespelare kommer att ha fullt upp, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare.

När allt ställs in improviserar musiker och teatrar för att ändå nå ut med sina kulturevenemang. Folkteatern i Göteborg har kontaktat dramatiker från hela världen och bett dem skriva korta scener, som filmas med teaterns skådespelare och läggs ut på teaterns digitala plattform, Fjärde scenen.

– Jag fick idén efter att vi hade ställt in alla föreställningar och det kändes deppigt och trist. Jag funderade på hur man kunde bli aktiv och gå vidare och göra saker. När jag chattade med en person i branschen men i en annan världsdel så insåg jag att det vore intressant att spegla ur ett globalt perspektiv, säger Frida Röhl.

Tyskland och Singapore

I stället för Jens Ohlins "Misantroperna" kommer nu skådespelarna att få ta sig an scener på enbart ett par minuter. Några av dem som nappade på Folkteaterns förfrågan om att skriva för Fjärde scenen var Alfian Bin Sa'at från Singapore, som bland annat har spelats på Dramaten, Andrew Sheridan från Storbritannien, Maja Zade från Tyskland och Alejandro Leiva Wenger från Sverige.

– När alla scenerna är filmade kommer det att bli som en liten mosaik över tillståndet i världen 2020, en temperaturmätare som speglar olika världsdelar. Vår konstform är ju så social och bygger på att människor samlas i ett rum där man berättar något. Jag tror att scenkonstnärer lätt blir apatiska i en sådan här situation, nu får man uttrycka sig kreativt, säger Frida Röhl.

Får betalt

Att många kulturarbetare går sysslolösa slår också hårt mot deras ekonomi. "Urgent drama" kommer att finnas tillgängligt utan kostnad på Folkteaterns webbplats, men dramatikerna får betalt för sitt arbete.

– Det är en symbolisk summa, men alla får ett arvode enligt praxis och kommer att skriva korta scener på två till tre sidor. Skådespelarna har ju lön och vill spela men kan inte. Det här kommer att slå hårt mot kulturen, men det slår hårt mot hela samhället.

TT: När börjar ni lägga ut scenerna digitalt?

– Jag hoppas att vi ska börja filma inom någon vecka, sedan ska det efterbearbetas. Men om vi får ut något om ungefär två veckor vore fantastiskt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN