Gunilla Persson om att ta hand om mamma: ”Varit väldigt sjuk”

Hyllningen på mors dag: ”Viktigaste man har på jorden”

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:

Gunilla Persson har tagit hand om sin mamma Iris Persson i över nio år i sitt hem.

94-åriga Iris Persson är på bättringsvägen efter att ha varit väldigt sjuk.

– Hon var väldigt nära döden. Jag bad till Gud varenda minut, för jag tänkte att nu är det nära slutet, säger Gunilla Persson till Aftonbladet.

Gunilla Persson, 61, berättar att hennes mamma, som har demens, fick både antibiotikasprutor och dropp i hemmet.

– Jag kunde inte ta med henne till sjukhuset, vilket jag alltid gjort tidigare. Jag har alltid arbetat för hennes överlevnad och den bästa vården är förstås på sjukhuset. Men nu kan jag inte göra det för covid-19, på grund av att jag inte får följa med. Då skulle jag vara tvungen att ta farväl av henne med vetskap att vi kanske inte får se henne levande igen, säger Gunilla Persson i telefon från Los Angeles.

Gunilla Persson med mamma Iris.
Foto: PRIVAT
Gunilla Persson med mamma Iris.

”Mord om man inte kämpar för det”

Iris Persson, 94, får palliativ vård i hemmet, något hon har fått i flera år. Men varje gång hon blir sjuk eller får en infektion avbryter Gunilla Persson vården för att ta med sig sin mamma till sjukhuset.

– Jag vill att hon ska överleva och inte att hon ska dö, som många andra anhöriga tänker vid sådana här lägen. Att de tycker att det är bättre att hon får dö, men det tycker inte jag. Jag tycker att man ska göra allt man kan för att sina föräldrar ska överleva. Jag anser att det är mord om man inte kämpar för det. Jag har kämpat för hennes överlevnad många gånger.

Hon är extra försiktig med att ingen personal som varit i kontakt med covid-19-patienter får komma in i hemmet.

– Jag är glad över att vi har haft vettiga lockdowns här i Los Angeles. Så att ingen går ut om det inte är absolut nödvändigt. Något som är väldigt bra och den stora skillnaden mellan Sverige och Amerika är att man här i Amerika kan sköta om de gamla hemma.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Gunilla Persson med dottern Erika.

”Gud bestämmer”

Att hon lägger mycket av sin tid på sin mammas välbefinnande ser hon som en självklarhet, och hon säger att hon inte förstår sig på anhöriga som inte tar hand om sina äldre, även om det är på deras egen bekostnad.

– Jag tänker att jag vill ha ett rent samvete när mamma drar sin sista suck. Det är Gud som får bestämma när det blir. Det ska inte vara jag eller en läkare som bestämmer det, för det är mord.

Gunilla Persson har tagit hand om sin mamma i hemmet i över nio år.

– Min dotter Erika har växt upp med henne, hon vet vad kärlek är, vad uppoffring är, hur det är att ge sin tid och kraft till en annan person.

Det är mors dag i Sverige, vad har din mamma betytt för dig?

– Mamma är det viktigaste man har på jorden, det är så underbart att ha en mamma och jag har haft den bästa. Och att vara mamma till Erika har också varit det bästa. Jag är så lyckligt lottad i mitt liv, att jag får så mycket kärlek och kan ge så mycket kärlek till min familj.

Foto: Instagram
Gunilla med dottern Erika.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN