Omfattande plagiat i populära podden: ”Har blivit jättefel”

”Svenska mordhistorier” är en av Sveriges populäraste och mest hyllade poddar.

Men nu visar det sig att både podden och boken med samma namn till stor del bygger på plagiat.

– Vi har varit alldeles för okunniga för var gränsen går för plagiat och inte, säger Sebastian Krantz, en av grundarna bakom podcasten.

True crime-podcasten ”Svenska mordhistorier” drog igång 2016 och har sedan dess publicerat 161 avsnitt.

Med sina totalt drygt 200 miljoner lyssningar är det en av de populäraste poddarna i Sverige.

Framgångarna har lett till både liveshower och en bok med samma namn som bygger på podcasten och gavs ut i våras.

Men stora delar av materialet i både podcasten och boken bygger på plagiat, visar en granskning som SVT Kulturnyheterna gjort efter att journalisten Jack Werner larmat om misstänkta textstölder på Twitter.

Anger inga källor

I flera fall har författarna bakom ”Svenska mordhistorier” kopierat texter ordagrant från bland annat Expressen, Aftonbladet och TT Nyhetsbyrån – utan att ange källa.

SVT:s granskning visar även att boken innehåller fem hela sidor som tagits direkt från bloggaren Anders Svensson, som skrivit mycket om brott på sin fritid.

– Det handlar om okunskap hos oss och våra skribenter, vi har varit alldeles för okunniga för var gränsen går för plagiat och inte, det är därför det har blivit så här. Man har absolut inte gjort det här medvetet och tänkt att nu ska jag kopiera någons innehåll. Det har blivit jättefel alltihop, säger programledaren och en av grundarna Sebastian Krantz, till Nöjesbladet.

Att det är inte är tillåtet att plagiera är ju något man får lära sig redan när man går i skolan. Borde ni inte haft bättre koll?

– Jag tänker så här, i de fallen där det här har skett är det ju på grund av att personen inte haft kunskap eller vetskap om vad som gäller, det är där det brister.

– Sedan undersöker vi om det är så det kan finnas fall där någon har vetat om att det handlar om plagiat. Vi blir såklart upprörda om vi har betalt för plagierade manus, i så fall har vi ju mer eller mindre blivit blåsta.

”Skapa bättre rutiner”

Sebastian Krantz säger att han och de övriga bakom ”Svenska mordhistorier” nu ska gå igenom allt material och kontakta de upphovsrättsinnehavare vars material man använt.

– Vi kommer nu att sätta oss in i det här ordentligt och skapa bättre rutiner. Allt material ska granskas och alla oklarheter ska redas upp och korrigeras.

Aftonbladet har sökt produktionsbolaget Bauer Media, som ger ut podcasten ”Svenska mordhistorier”.

Aftonbladet har även sökt förlaget Bookmark, som äger rättigheterna till boken ”Svenska mordhistorier”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN