Daniel Craig: Därför slutar jag som Bond

Berättar för Nöjesbladet: ”Dags för någon annan”

avMagnus Sundholm

HOLLYWOOD. Daniel Craig har precis satt punkt för inspelningen av den 25:e Bondfilmen, ”No time to die”.

När Nöjesbladet träffar honom i Los Angeles slår han fast att han nu lämnar den klassiska spionrollen bakom sig - för alltid.

– Det är dags för någon annan att ta över, säger han.

Efter förra Bondfilmen, ”Spectre”, blev det rabalder när Craig i en intervju sa att han hellre skulle skära upp handlederna än att göra en film till som 007.

Efteråt backade han från uttalandet och sa att han bara var trött efter en lång inspelning. Därefter återvände han för femte gången som spionen med rätt att döda.

–Jag satte bokstavligen punkt för inspelningen för tre veckor sedan, säger den 51-årige stjärnan.

Sedan dess har han haft semester.

– Vi slutade filma på en fredag. På måndagen låg jag på en strand, säger Craig som är gift och har en ettårig dotter med skådespelerskan Rachel Weisz

1 av 3 | Foto: Leo Hudson / TT N
Daniel Craig har precis spelat James Bond för femte gången. Nu lägger han spionrollen på hyllan.

”No time to die” får premiär nästa år.

–Jag är verkligen, verkligen glad att jag gjorde den här Bondfilmen. Som alltid är det väldigt mycket arbete och en massiv produktion med många rörliga delar. Men jag är glad att jag medverkade för det sammanförde mig med personer jag jobbat med i 30 år.

Han ler när han konstaterar hur länge han varit i branschen.

– Somliga av dem har jag jobbat med fem gånger. Det var vad det handlade om den här gången, att få träffa dem och säga adjö. Men det var inte sorgligt för nu går jag vidare till andra filmer och avslutet har betytt mycket för mig.

Skadad under inspelningen

”Andra filmer” är såna som ”Knives out”, ett Agatha Christe-baserat drama som just nu rullas ut i USA. I filme som får svensk premiär i slutet av den här månaden spelar Craig en detektiv som nystar i ett morddrama inom en stenrik släkt.

I rollistan återfinns förutom Christopher Plummer, Chris Evans, Jamie Lee Curtis och Don Johnson också kubanskan Ana de Armas – Bondtjej i ”No time to die”.

– Vi gjorde den här först. Jag hade sett henne i senaste ”Blade runner” och blev helt tagen över hur hon lyser upp vita duken. När Cary Fukunaga (senaste Bond-regissören, reds anm.) och jag diskuterade en scen på Kuba röstade jag för att hon skulle få rollen.

Under inspelningen av ”No time to die” skadade sig Daniel Craig och tvingades till en fotledsoperation. Men han försäkrar att det inte är sånt som fått honom att lämna actionhjälten bakom sig.

– Jag har skadat mig på varje Bondinspelning. Det hör bara till jobbet.

På frågan om det verkligen är sista Bondfilmen för honom, nickar han bestämt, som för att inte lämna utrymme för några spekulationer.

Sen säger han:

– Ja, det är dags för någon annan att få chansen.

ARTIKELN HANDLAR OM

James Bond

Film