Rosanna Arquette

Rosanna Arquette om Greta Thunberg: ”Vilken hjälte”

Stjärnan prisas på Stockholms filmfestival

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Rosanna Arquette är Stockholms filmfestivals största internationella stjärna. Men blev fördröjd sedan hon blivit arresterad vid en klimatdemonstration i Washington.

– Jag släpptes efter sex timmar. Jane Fonda fick tillbringa natten i ett riktigt fängelse. Demonstrationen var inspirerad av er fantastiska klimataktivist Greta Thunberg, säger Rosanna Arquette till Aftonbladet.

Hon kom till Stockholm sent i tisdags, senare än planerat, och missade tisdagens invigningsgala. Rosanna Arquette kommer att ta emot Stockholm Achievement Award på fredag, i samband med en visning av klassikern ”Susan, var är du?” från 1985.

Förutom skådespeleriet, är hon också känd för sitt engagemang i Metoo-frågor och klimathotet. Hon berättar om det sistnämnda för Aftonbladet:

Fonda förd till fängelse

– När Jane Fondas bror Peter gick bort i augusti tog hon, jag och Catherine Keener en road trip till Big Sur i Kalifornien i fem, sex dagar. Vi hade läst Naomi Kleins klimatbok, pratade om vår beundran för Greta Thunberg och att vi borde göra något i hennes anda. Då bestämde sig Jane för att demonstrera varje fredag. Och i fredags var jag och Catherine också på plats – och blev gripna av polisen.

Donald Trump vill ju helst ta bort den här rättigheten att demonstrera, det är som att han vill förvandla allt till en diktatur.

Vad hände sedan?

– Vi demonstranter som greps blev förda till en slags lagerlokal. Jane Fonda blev så småningom förd till ett riktigt fängelse och fick tillbringa natten där. Det var i en cell med kackerlackor och fångar som vrålade som galningar i cellerna bredvid. Jag blev släppt efter sex timmar och fick 50 dollar i böter.

Vill ge Greta fredspriset

Rosanna Arquette är, minst sagt, en stor beundrare av Greta Thunberg. Hon frågar om hon uttalar namnet rätt, hon vill gärna kunna göra det när hon pratar om den svenska världskändisen.

– Denna fantastiska Greta. Vilken hjälte. Vilken inspiratör hon är för så många. Inget ont om han som fick Nobels fredspris – just det, en man, förstås… – men det borde ha gått till Greta. Men hon lär ju fortsätta kämpa för klimatet. Hon kanske kan få det nästa år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Jane Fonda: ”Jag oroar mig för Greta Thunberg”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rosanna Arquette

Greta Thunberg

Stockholms filmfestival