John Cleese

John Cleese: ”London är inte längre en engelsk stad”

Skådespelaren får kritik efter uttalandet

Av: 

Alex Hartelius

NÖJE

John Cleese tycker inte att London är en engelsk stad.

Nu får han kritik för sitt uttalande.

”Vi är stolta över att vara den engelska huvudstaden, en europeisk stad och ett globalt centrum”, skriver Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter.

Komikern och skådespelaren John Cleese, 79, är inte helt nöjd med Englands utveckling.

Besvikelsen har varit så pass stor att Cleese inte längre bor kvar i England. I november förra året flyttade han till Västindien där han nu är bosatt på den karibiska ön Nevis.

De senaste dagarna har han publicerat flera twitterinlägg där han bland annat skriver att ”London inte längre är en engelsk stad”.

”För flera år sedan skrev jag att London inte längre är en engelsk stad. Sedan dess har nästan alla mina vänner från utlandet bekräftat min observation. Så det måste finnas nån slags sanning i det. Jag noterar också att London var den stad i Storbritannien som hade flest röster till att tillhöra EU”, skriver han.

Nekar till rasistanklagelserna

Den brittiska komikern Dom Joly är en av dem som kritiserar John Cleese och anser att tweeten är rasistisk.

”Han är en väldigt smart och rolig man, men det är ett väldigt rasistiskt inlägg. Och det är även ett rasistiskt inlägg från en man som bor på en karibisk ö, ironin i det hela är otrolig”, skriver han enligt The guardian.

Men John Cleese är av en annan åsikt och menar att han inte alls är rasistisk.

”Det skulle kanske vara intressant för de människor som anser att mina åsikter om London är rasistiska i stället för kulturistiska, att fundera över vad jag tycker om Nevis. Nevis har fantastiska rasrelationer, en välutbildad befolkning och ingen politisk korrekthet”.

Flera personer har reagerat på John Cleeses tweet. Londons borgmästare, Sadiq Khan‏, skriver i ett inlägg att Englands styrka ligger i dess mångfald.

”Vi är stolta över att vara den engelska huvudstaden, en europeisk stad och ett globalt centrum”, skriver han.

Hånas på sociala medier

Även andra personer hånar hans utspel på sociala medier.

”Hej, jag heter John Cleese. I dag ska jag klaga på att det är för många invandrare i London från mitt hem på Karibien”, skriver en person.

John Cleese skriver i sin tur att hans kritik handlar om kulturella skillnader och inte om raser.

”Jag tycker det är rimligt att föredra en kultur framför en annan. Till exempel föredrar jag kulturer som inte tolererar könsstympning”.

Det är inte första gången som Cleese riktar hård kritik mot England. Förra året gick han ut och kritiserade de brittiska medierna och det brittiska styret under en föreställning anordnad av Hacked Off-rörelsen, som strävar efter en mer ansvarstagande press.

Han utvecklade senare sitt resonemang i en intervju med BBC, kanalen som bland annat producerat ”Pang i bygget” med John Cleese i spetsen.

– Jag är så besviken på så mycket med det här landet för tillfället, sa han i intervjun.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder i vår med enkel tandblekning hemma - beställ här.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

John Cleese

LÄS VIDARE

Bond-bruden: Ingen varken minns eller känner igen mig

ÄMNEN I ARTIKELN

John Cleese

London

Rasism