Svenska rapparen David Jassy villkorligt frigiven

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Den svenska rapparen David Jassy dömdes till livstids fängelse för vållande till annans död.

Nu friges han villkorligt från San Quentin-fängelset i Kalifornien.

Beslutet hyllas av Kim Kardashian West.

Det var en novembernatt 2008 som David Jassy, 33, gjorde sig skyldig till vållande till annans död.

Han kom körandes i sin stadsjeep och tvärbromsade när den 55-årige jazzpianisten John T. Osnes korsade gatan. Osnes, som bland annat spelat för Al Gore och Rupert Murdoch, blev upprörd på Jassy och drämde sin hand i motorhuven.

Då gick Jassy ut ur sin bil och attackerade jazzpianisten. Vittnen har senare berättat om hur de sett musikproducenten slå den äldre Osnes och sparka mot hans huvud. Osnes avled senare på sjukhus av sina skallskador.

Svenska artisten David Moses Jassy bredvid sina advokater. Foto taget i en rättssal i Los Angeles 2010.
Foto: Irfan Khan/AP/TT
Svenska artisten David Moses Jassy bredvid sina advokater. Foto taget i en rättssal i Los Angeles 2010.

Höll rapworkshops för unga kriminella

2010 dömde en domstol i Kalifornien David Jassy till livstids fängelse för vållande till annans död, med möjlighet till frigivning tidigast efter 15 år. Men nu har guvernören i Kalifornien beslutat att tidsbestämma straffet och villkorligt frige honom, rapporterar LA Times. Han friges med 20 andra intagna och beslutet ska ha påskyndats på grund av coronautbrottet.

Under sin tid i fängelset har David Jassy hållit i rapworkshops för unga intagna, i projektet ”YOP Mixtape”. Projektet riktade sig till unga kriminella och gängmedlemmar för att uttrycka meningsfulla känslor och erfarenheter, men utan grovt språk. I fängelset såg han många som rappade ute på fängelsegården.

– Jag såg att det fanns mycket talang bland de unga i fängelserna. Vi i fängelset vet hur livet är på insidan och vi vet att det här inte är något liv. Som rappare har vi möjlighet att förändra rappens narrativ och ta ansvar som rappare för vad man faktiskt säger och vilken påverkan har ens texter på samhället, säger David Jassy i en beskrivning av projektet i en video på Vimeo.

Foto: Evan Agostini/TT
Kim Kardashian West har hyllat beslutet att släppa Jassy.

”Kommer fortsätta ge tillbaka”

Beslutet att släppa Jassy hyllas av Kim Kardashian West som har engagerat sig i frågan om en amerikansk fängelsereform och lobbat för musikproducentens frigivning. ”Tack guvernör Newsom för att du släpper David Jassy idag! Jag besökte honom på San Quentin (ett fängelse reds. anm) och såg det musikprogram han drev för ungdomar på insidan och jag vet att han kommer att fortsätta ge tillbaka till samhället när han är hemma igen!”.

Rapparen Petter kommenterar också nyheten på sin Instagram: ”Jag är så obeskrivligt glad för din skull, du är en storhjärtad man som varit ett föredöme under alla dessa år.”

David Jassys advokat sa i en kommentar att ”John T. Osnes död är en tragedi han alltid ångrat” och att anhöriga kunnat få frid.

David Jassy är i dag 45 år gammal, utgör ena halvan av 90-talsgruppen Navigators och har också skrivit låtar till Darin och Mohombi. Han är uppväxt i Solna i Stockholm och har ett barn i Sverige.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN