I dag blev han Oscarsnominerad

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Heath Ledger en förhandstippad favorit

Uppskattad filmroll Heath Ledger som Jokern i "Dark knight".
Uppskattad filmroll Heath Ledger som Jokern i "Dark knight".

Nyligen hyllades han på Golden Globe-galan.

I dag blev Heath Ledger nominerad till en Oscar för sin uppmärksammade roll i ”The Dark Knight”.

Heath Ledger gick bort.

Den avlidne skådespelaren fick postumt priset på för bästa manliga biroll på Golden Globe-galan efter rollen som Jokern i den kritikerrosade Batman-filmen ”The Dark Knight”.

Nu kan han få en Oscar. Klockan 14.30 blev Oscarsnomineringarna offentliggjorda och Heath Ledger är nominerad till en Oscar för bästa manliga biroll. Många trodde att Heath Ledger skulle bli nominerad. En av dem var Araron Eckhart som spelade rollen åklagaren Harvey Dent i ”The Dark Knight”.

– Det har inget att göra med det sorgliga som hände Heath. Det hade varit samma sak om har varit i livet. Han förtjänar ett erkännande för den här rollen, har Aaron Eckhart sagt tidigare.

Övriga nominerade i kategorin är: Josh Brolin för sin roll i "Milk", Robert Downey Jr för sin roll i "Tropic Thunder", Philip Seymour Hoffman för sin roll i "Doubt" och Michael Shannon för sin roll i "Revolutionary Road".

Blev 28 år

Heath Ledger blev 28 år. Han avled av en överdos den 22 januari förra året och efterlämnade dottern Matilda Rose som han fick tillsammans med skådespelerskan Michelle Williams den 28 oktober 2005.

Hans Golden Globe-statyett gick till Matilda Rose.

Stora genombrottet

Heath Ledger är också känd för bland annat rollen som Ennis del Mar i "Brokeback Mountain", en film som är regisserad av Ang Lee och som bygger på en novell av E. Annie Proulx. Filmen handlar om två cowboys som blir kära i varandra och inleder ett hemligt förhållande. Båda männen gifter sig och får barn men känslorna består.

Med filmen "Brokeback Mountain" fick Heath Ledger sitt stora genombrott och han Oscarnominerades för sin prestation till bästa manliga huvudroll.

Heath Ledger är också känd från filmer som "Casanova", "En riddares historia" och "Bröderna Grimm".

Publicerad: