Beredd på ny säsong

Av: Jon Forsling

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu talar Anders Lundin ut om stormarna kring allsången: Jag har förtroende från SVT

”TITTNINGEN GÅR NER ÖVERLAG” ”Allsång på Skansen” hade den lägsta tittarsiffran på tio år tidigare i sommar. ”Jag tror att fotbolls-VM spelade en jävla roll. Och det har varit en rekordsommar. Ju varmare väder, desto mindre tittare. Och tittningen går ner överlag”, säger Anders Lundin.
Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
”TITTNINGEN GÅR NER ÖVERLAG” ”Allsång på Skansen” hade den lägsta tittarsiffran på tio år tidigare i sommar. ”Jag tror att fotbolls-VM spelade en jävla roll. Och det har varit en rekordsommar. Ju varmare väder, desto mindre tittare. Och tittningen går ner överlag”, säger Anders Lundin.

Dalande tittarsiffror, intern kritik och den ständiga debatten om programledarens vara eller icke vara.

När ”Allsång på Skansen” sätter punkt i kväll är det efter en sedvanligt stormig säsong.

Exklusivt för Nöjesbladet pratar Anders Lundin om 2010 – och huruvida han blir kvar 2011.

– Det har blivit lättare att göra det för varje år. Det talar för, säger han.

Foto: Foto: FELIPE MORALES
Anders Lundin gör sin sista allsång för säsongen i kväll. Men han är sugen på mer – och nu känner han sig mer avslappnad i rollen.

Anders Lundin, 51, är van.

Som programledare för Sveriges folkkäraste program har han gått genom en medial skärseld varje sommar sedan 2003.

Men Anders Lundin, som aldrig har varit den mest lättintervjuade personen, har valt att vara ovanligt tystlåten kring sommarens händelser. Inför kvällens säsongsavslutning väljer han att ta bladet från munnen – exklusivt för Nöjesbladet.

– Varje sommar blir det skönare och skönare att göra programmet, den här sommaren har varit mest lättjobbad för mig. De första åren la jag ner mycket tid på att tänka igenom alla eventualiteter, försökte lära mig allt som rinnande vatten. Vilken sida allsångerna var på, vad jag skulle säga, vad gästerna gjort. Det blev snart mycket att stå i, och så blev man uppstressad av det. Men någonstans på vägen insåg jag att det inte var det som krävdes. Det är bättre att försätta sig själv på gott humör.

Du har sagt att det kommer att bli svårt att lämna programmet den dag du tar det beslutet. Men är det bara ditt beslut att ta?

– Nej, förr eller senare – kanske nu, kanske nyss, kanske sedan – kan det kanske vara djärvt att göra ett stort grepp. Om det sedan innefattar programledaren, det vet jag inte.

”Måste ändra någon gång”

Men skulle du bli förvånad om SVT ringde och sa ”vi har bestämt oss för att köra med någon annan nästa år”?

– Jag känner absolut att jag har förtroende från SVT. Men någon gång måste man ju ändra på allt. Vi brukar höras av i juletid och bestämma fortsättningen, det skulle jag tro att vi gör i år också.

Åt vilket håll lutar du?

– Äh, jag ska inte säga nåt. Jo, jag tycker att det har blivit lättare att göra för varje år. Det talar ju för. Men jag tror att jag avvaktar med att säga något.

Gunilla Nilars.

Allsångens projektledare Gunilla Nilars gör eventuellt sitt sista år i år. Blir det svårare att komma tillbaka om hon väljer att sluta?

– Det är otroligt tryggt att jobba med Gunilla. Det är nästan en blåkopia av hela teamet år efter år. Det vore snyggt att tacka och säga hej allihopa samtidigt. Men först ska jag nog övertala Gunilla att inte sluta i så fall. Hon var ju den som castade mig till nöje en gång i tiden.

Skulle det kännas märkligt att göra allsången om inte hon är med?

– Ja, det skulle kännas märkligt.

”Jag har pratat med Måns”

Måns Zelmerlöw påstod att han har fått frågan av SVT att ta över programledarskapet för ”Allsång på Skansen”. Kommentar?

– Jag har pratat med Måns, jag har pratat med SVT, och ingen vet vad det handlar om.

Före detta allsångsledaren Bosse Larsson sa att programmet har ”spårat ur. Det är för glättigt och poppigt”.

– Bosse sms:ade häromdagen och tackade för ett bra program. Men det är helt rimligt att olika människor har olika åsikter. Jag tar det inte så hårt.

Allsången hade 1 231 000 tittare den 26 juli – den lägsta siffran på tio år.

– Jag tror att fotbolls-VM spelade en jävla roll. Det vet ju ni också, att det har varit en rekordsommar. Ju varmare väder, desto mindre tittare. Och tittningen går ner överlag.

Allsången har funnits i 75 år, men det har aldrig varit en kvinna vid rodret. Är det inte dags för det snart?

– Du menar att jag ska göra ett könsbyte? Det skulle bli jävla mycket press, alltså. Men tänk om det bara blev en helsida av det?

Anders Lundin skrockar till.

– Alltså ... det är väl jättebra om det blir en tjej, inte vet jag? Men då finns det ju ingen verksam manlig programledare för allsången, då är det ju två tjejer. Är inte det jävligt orättvist?

HÅRD KRITIK & FÄRRE TITTARE

Här är den stormiga sommaren för ”Allsång på Skansen”:

14 juli: Kikki Danielsson, 58, är besviken på SVT. Kanalen vägrar gå med på att hon ska få framföra sin nya singel. I samma program sjunger Darin sin nya låt ”Love killer”.

– De vägrade gå med på min idé, säger Kikki Danielsson.

15 juli i Nöjesbladet: Tittarna flyr programmet. Efter tre program har ”Allsång på Skansen” de sämsta tittarsiffrorna på tio år.

19 juli: Måns Zelmerlöw, 24, avslöjar att han blivit tillfrågad att leda programmet. Nyheten slår ner som en bomb.

28 juli: Thorsten Flinck, 49, uppträder på Solliden-scenen tillsammans med Christer Sjögren, 60. Efteråt kallar han programmet för ”en bagatell”.

29 juli: Allsångsveteranen Bosse Larsson, 76, kritiserar programmet hårt.

– Nu har det spårat ur, det är för glättigt och poppigt, säger han. ?

4 augusti: Jakob Hellman, 44, tvingas sjunga sin hit ”Vara vänner” i SVT:s webbsändning. I stället avslutar Anders Lundin programmet med en egen sång.

Aftonbladets tv-krönikör Fredrik Virtanen kallar det en ”skandal”.

– Avgå, producent Gunilla Nilars. På riktigt: avgå. Omdömet sviktar fullkomligt, skriver han.

8 augusti: Kjerstin Dellert, 84, som hoppade av programmet går till hård attack.

– Det jag gör passar inte ihop med tjo och tjim och det här skrället. Jag kan inte stå med tjutande ungdomar som står och flaxar med armarna för att komma med i tv, säger hon.

Publicerad: