Nöje

”Vi vinner inget på fiffel”

Av: 

Jon Forsling

Lotta Glimstedt

NÖJE

Nu slår TV4 tillbaka mot Paul Ankas uppgifter om Let’s dance: Vi redovisar alltid korrekta siffror

Ingegerd Tronde och Magnus Karlsson Lamm på TV4 bemöter anklagelserna. ”Vi ser på röstningsförfarandet på det mest seriösa sätt”, säger han.
Ingegerd Tronde och Magnus Karlsson Lamm på TV4 bemöter anklagelserna. ”Vi ser på röstningsförfarandet på det mest seriösa sätt”, säger han.

TV4 skakas av uppgifterna om att Anna Anka­ skulle garanteras en framskjuten placering i ”Let’s dance”.

I går anlitade kanalen­ en revisionbyrå för att bevisa att all telefon­omröstning sköts korrekt.

– Det är viktigt att våra tittare förstår att vi tar det här på allvar, säger Magnus Karlsson Lamm på TV4.

Paul Ankas hårda anklagelser om förhandlingarna mellan Anna Anka och TV4. Kanalen ville till varje pris ha med Anna Anka i ”Let’s dance” och erbjöd en hemlig garanti om att hon inte skulle röstas ut förrän i slutet av säsongen, enligt Paul Anka.

Tänker sluta rösta

Nöjesbladets läsare reagerade starkt på uppgifterna. På aftonbladet.se säger 95 procent att de nu ska sluta rösta i ”Let’s dance”.

TV4 tillbakavisade omgående Paul Ankas uppgifter som ”befängda”.

Och i går kom TV4:s kraftfulla moteld.

”Är skitviktigt”

Under fredagen anlitade kanalen revisionsbyrån PricewaterhouseCoopers, som intygar att röstningen sköts korrekt.

– Det här är skitviktigt. Därför blev jag upprörd när jag såg artikeln i Aftonbladet, säger TV4:s programchef Fredrik Arefalk, som kallar uppgifterna från Paul Anka ”uppenbara lögner”.

– Anklagelserna är så pass grova. Vi ser på röstningsförfarandet på det mest seriösa sätt och har alltid gjort det. Det är viktigt att våra tittare förstår att vi tar det här på allvar och att vi alltid redovisar korrekta siffror, säger Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för ”Let’s dance”.

I en annan fråga på aftonbladet.se ville i går 95 procent av läsarna få insyn i hur tittarrösternas fördelas.

Varför redovisar ni inte tittarrösterna offentligt?

– Det är inte tillåtet enligt programformatet och det ser exakt likadant ut i andra länder som sänder ”Let’s dance”, ?som till exempel England och USA. Detta är inte unikt för TV4. Man kan förstå reglerna för formatet eftersom det ligger i programmets natur att det blir mer spännande så. Även om vi i dag? skulle vilja offentliggöra siffrorna, så kan vi inte det eftersom brittiska BBC är? formatägare och bestämmer reglerna för programmet ”Let’s dance”, säger Magnus Karlsson Lamm.

”Inget att vinna”

Inte heller Fredrik Arefalk vill öka tittarnas insyn.

– Jag hoppas verkligen att vi kan bibehålla trovärdigheten hos tittarna ändå. Jag vill med emfas påpeka att vi inte har något att vinna på att fiffla med röstningssiffrorna.

Hur hanteras röstningen?

– Alla röster kommer in via en dator från våra tekniska leverantörer som är Telia och Unwire. Resultaten levereras på sekundnivå och man läser av rösterna från att röstningen öppnas till att röstningen avslutas, och där stänger man av röstningen. I övrigt håller vi det väldigt internt i det här programmet, säger Karlsson Lamm.

”Är jättemarginell”

Hur menar du då?

– Det är bara jag och min kollega Ingegerd (Tronde,­ reds anm) som har som uppgift att jobba med tele­foniröstningen. Inte ens andra chefer eller vd:n har insyn i hur det här ser ut. Vid varje sändning ser Ingegerd till att det här sköts på rätt sätt och det är sedan jag som får ta emot resultatet.

Vad tjänar ni på tittar­rösterna?

– Rent ekonomiskt är tele­fonin en jättemarginell företeelse. Att vi har med tittarröster är främst för att knyta tittare till programmet, säger Fredrik Arefalk.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje