Hon lärde Silvia att bli drottning

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

...och nu lär Silvia Victoria samma sak

Drottning Ingrid fanns med när kronprinsessan Victoria fyllde 18 år.

Silvia lärde sig att bli drottning av kungens faster, Danmarks drottning Ingrid.

Nu lär hon själv Victoria samma sak.

– Det är viktigt att förmedla till våra barn och en större krets vad det innebär att företräda landet, säger hon i en ny bok.

Foto: IBL BILDBYRÅ
Drottning Siliva och kung Carl Gustaf tillsammans med Danmarks drottning Ingrid.

Uttalandet gör drottning Silvia i författaren och mångårige hovexperten Roger Lundgrens nya bok "Ingrid – prinsessa av Sverige, drottning av Danmark".

I boken tecknas ett kärleksfullt porträtt av drottning Ingrid, som avled 2000, genom en rad intervjuer med kungligheter från stora delar av Europa.

– Silvia har modellat mycket av sin yrkesroll av Ingrid. Den där återhållsamma, majestätiska stilen har de gemensamt, säger Roger Lundgren som tidigare också skrivit en bok om kungens mamma, prinsessan Sibylla.

Bodde tillsammans

I boken berättar drottningen om hur Ingrid lärde henne att förstå det kungliga protokollet, hur de tittade på tyger och kläder tillsammans och hur hon fick kontakt med Ingrids egen skräddare, som senare gjorde flera av Silvias Nobelklänningar.

Inför bröllopet med kungen fick Silvia bo hos Ingrid på slottet Amalienborg. Tillsammans besökte de även slottet Fredensborg där Ingrid hade planterat en stickling från en myrtenplanta som hennes mor drivit upp i Skåne. Silvia fick en del av plantan och bar den, helt enligt släktens tradition, senare i sin brudslöja.

– Den myrtenplantan finns faktiskt kvar på Ulriksdal, och det är ju väldigt aktuellt i min familj nu när vi har två bröllop, kronprinsessans och prinsessan Madeleines bröllop, framför oss, säger Silvia i boken.

Lär föra traditionen vidare

När kronprinsessan gifter sig med sin Daniel Westling den 19 juni lär hon alltså ha en del av Ingrids myrtenplanta i sin slöja. Redan tidigt fanns det ett speciellt band mellan dem, trots den stora åldersskillnaden.

Drottning Silvia beskriver relationen som "mycket mänsklig".

– Drottning Ingrid kunde tänka sig in i ett barns värld. Hon fanns där för Victoria, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM